/ Георги Димитров
Бившият министър на здравеопазването и депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов на брифинг в парламента отрече твърдения за злоупотреби при възлагане на ремонти в "Александровска" болница, докато той е бил неин директор, и изнесе информация за закононарушения от сегашния директор.

В публичното пространство се разпространява информация от ГД "Национална полиция", в която има неверни твърдения за злоупотреби във връзка с възлагането на ремонти в "Александровска" болница, по времето, когато бях неин директор - това е поредният кризисен политически пи ар на Бойко Рашков", коментира бившият здравен министър.

Той съобщи, че на въпрос на колегата му Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) към министъра на здравеопазването е получена информация за консултантски договори, сключени от настоящия директор на лечебното заведение с юридически лица. Даде за пример договор с адвокатско дружество на стойност 3000 лв. за 20 работни часа на месец, а над определеното за месеца време - допълнително по 234 лв. за отработен час. "Има други четири договора с различни дружества за енергийно обследване на сградите, всеки на стойност над 35 хил.лв.", добави Костадин Ангелов.

По думите му това доказва процес на разделяне на обществени поръчки, ето защо той е изпратил писмо до министъра на здравеопазването, който на свой ред е назначил одит. В одитния доклад се казва, че въпросните четири договора представляват цялостен процес, включващ отделни етапи, и съответно общата стойност на четирите договора възлиза на над 143 хил. лв. с ДДС, посочи депутатът. Общата стойност на тези договори, без ДДС, попада в праговете на чл. 20, ал. 3 т. 1 от Закона за обществените поръчки и изисква провеждането на поръчка чрез събиране на оферта с обява или покана до определени лица, допълни той. Изложеното означава, че възложителят е допуснал разделяне на поръчката по реда на закона, с което не са спазени редица членове, цитира заключение на одитния орган Ангелов. Освен това било установено и позоваване на отменени законови текстове, за да се вземат, според него, пари от лечебното заведение.

През февруари т.г. с входящ номер той е уведомил МВР за одитния доклад, но до момента министър Бойко Рашков мълчи, по думите на Ангелов, за тези закононарушения. Очаквам същата лична ангажираност, плам в действията на министър Рашков, за да предприеме спешни действия по тези закононарушения,  коментира бившият здравен министър.
БТА