/ Александровска болница
МВР изпраща на прокуратурата проверката на ремонта на Клиниката по алергология в УМБАЛ „Александровска“.

Проверката на служители от отдел „Икономическа полиция“ в ГД „Национална полиция“ е започнала след сигнал за нередности, свързани с ремонт на покрива на Клиниката по алергология на болница “Александровска“. След като е изискана документация от лечебното заведение било установено, че първоначалният ремонт е извършен през 2018 г. Поради некачественото изпълнение - компрометиране на тавана и реална опасност сградата да навреди на живота и здравето на лекари и пациенти, 7 месеца по-късно - на 21 август 2018 г., се е наложило затваряне на клиниката.

Протест пред Александровска болница: Медиците искат COVID добавките да останат (СНИМКИ/ВИДЕО)

В хода на проверката било констатирано, че обществената поръчка за ремонта е възложена през 2017 г. от тогавашното ръководство на болницата, като контролът е трябвало да бъде осъществяван от отговорника за материално-техническата база на лечебното заведение. Първоначално е било заявено, че ремонтът ще обхваща площ от 350 кв. м, но при изпълнението е извършено плащане за 695 кв. м. 

Проверяващите са установили и нередности около документацията, с която са ставали плащанията за строително-ремонти дейности на стойност 323 687, 32 лв. - наличие на множество неспазени изисквания на условията за плащане, заплатени двойно повече като количество квадратни метри, без наличие на документи, които да удостоверяват поради каква причина по договора се е наложило това.

Заключението на разследващите е, че е налице основание за започване на досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка и безстопанственост и за неправомерно облагодетелстване от изпълнителя на строително-ремонтните дейности.