Ангел Найденов ще връща социални права на военните
Ангел Найденов ще връща социални права на военните / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Новият министър на отбраната Ангел Найденов заяви ангажименти и задачи, свързани с "възстановяване на отнети социални права на българските военнослужещи".

"Трудностите сигурно са някакво обяснение, но те не могат да бъдат постоянно извинение за орязване на права, не на привилегии, на права, които според мен държавата дължи на хората, които са ангажирани с отбраната и военната сигурност на
страната", изтъкна министърът на церемонията в Министерството на отбраната, на която прие поста от предшественика си - министъра на отбраната в служебния кабинет Тодор Тагарев.

Ще започнем с преразглеждане на условията за пенсиониране на българските военнослужещи. Ако желанието им е да се върне старото положение преди увеличаването на възрастта в края на 2012 г., това ще направим. Ако желанието и разбирането е, че трябва да има преходен период - това ще направим, каза Найденов.

Като два безусловни приоритета, на които държи, той открои създаване и осигуряване на условия за изпълнение на конституционно възложените задачи и отговорности на Въоръжените сили и на МО, и процеса на трансформация с акценти върху
професионализацията и модернизацията на Въоръжените сили.

Найденов изтъкна, че ще се работи и в посока грижа за хората и възвръщане на престижа и достойнството на военната професия и служба, грижа за семействата на военнослужещите, за стабилност и сигурност на военната кариера.

Министърът посочи и "възстановяване на спокойствието като среда за работа и служба,
на нормалността във взаимоотношенията във Въоръжените сили". По думите му на преден план ще излезе преразглеждането на Плана за развитие на Въоръжените сили, вероятно и неговото временно спиране, посочва още БТА. „Тук ще разчитам изцяло на военната експертиза", подчерта Найденов.

Той открои като ангажимент и необходимостта от нов стратегически преглед на системата за сигурност и отбрана, разработване на нов дългосрочен план за развитие на Въоръжените сили, както и необходимостта от достатъчно финансово осигурена,
дългосрочна програма за инвестиции и модернизация на армията. Найденов каза, че не е сред хората, обладани от реваншизъм, и няма да допусне безпринципни уволнения, "лов на вещици".