Ангел Найденов: Изборът на Станишев е голямо доверие и заслужен успех
Ангел Найденов: Изборът на Станишев е голямо доверие и заслужен успех / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Този избор е несъмнен успех. Това е много високо признание и оценка за Сергей Станишев, за БСП и за България. Това каза пред БНТ депутатът от Парламентарната група на „Коалиция за България” Ангел Найденов по повод избора на Станишев за председател на Партията на европейските социалисти.

Около неговата кандидатура най-важното е, че имаше консолидация. Имаше период от три месеца, в който партиите можеха да предложат свои кандидатури. Макар и един кандидат, очевидно имаше и мнения, които се различават от подкрепата. След 91% за Сергей, имаше двама против и шестима въздържали се. Разбира се говоря закръглено за данните, посочи той.

Изключваме игрите и интригите, и можем да разглеждаме избора в три пласта. Основният от тези пластове е персоналният, това е оценка за интелекта и качествата на Сергей и за неговия принос като лидер на БСП, и като експремиер, и като човек, който в рамките на една година макар и временно изпълняваше функцията на председател на ПЕС, заяви Найденов. Той посочи, че вторият пласт е признанието за БСП и България, а третият - сигналът, който дават партиите в Европейския парламент към Източна Европа.

„Това е първият източноевропеец, който се избира на подобен пост. От Партията на европейските социалисти казват, че за тях няма държави първа и втора категория. Без съмнение изборът на Сергей е едно голямо доверие и един заслужен успех. Изборът му е шанс и възможности, по какъв начин те ще се оползотворят е въпрос на следващо време. Това е шанс и за БСП да присъства по - осезаемо в делата на европейските социалисти и социалдемократи. Това е шанс за България да се промени негативният поглед, който имат водещите формации и от десницата към България. Този избор на Сергей е огромна отговорност. С този избор има очаквания и надежди за едно по-добро представяне на левицата в Европа”, коментира Ангел Найденов.

Той каза, че социалистите предлагат нови решения, свързани със социалната справедливост днес. „Това са мерки и решения в пакт за работа и растеж, засилване контрола върху функционирането на банките. Повече от 700 млрд. са налети за стабилизиране на банките в Европа. Това не пречи на мениджърите на банките да получават седемцифрени бонуси. Орязването на бонусите също е една от мерките, трето, орязване на финансовите транзакции”, отбеляза Найденов. Безработицата с акцент върху младежката безработица и обедняването са силните акценти, според Найденов, това са изводите от управлението на десницата в Европа.

„Дали ще станем по-остри, не мисля, че досега можем да се определим като меки, ние провеждаме недвусмислена и ясна политика на опозиция, ние не целим само да сме опозиция, ясно сме заявили намеренията си да спечелим парламентарните избори. На фона на този успех, който постигна Сергей и на фона на това, което е изключително висок резултат от избора му за председател на ПЕС, разговор за напрежение, за разменени остри реплики трябва да остане на заден план. Дори и наличието на това напрежение показва, че най-демократичната партия в България е БСП. Разбира се, че има различни мнения, но има още нещо, което ни различава и това е фактът, че можем да се обединим, когато имаме ясни цели и приоритети”, подчерта още депутатът.

Ще се вдигне ли рейтингът на БСП след избора на Станишев за председател на ПЕС, може да гласувате ТУК