/ БГНЕС
Очевидно, че при нови 90 случая на заразени с коронавирус за 24 часа, се катерим към по-стръмна крива. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по БНТ.

„Все пак нека да видим как ще продължат нещата през следващата седмица, за да можем да отчетем някаква тенденция“, уточни той.

„Никой не си прави илюзия, че с каквито и мерки ще спре една въздушно-капкова инфекция. Това не се е случвало никъде в историята и в никоя държава. Това, което се опитваме да направим и успяваме, е да държим инфекцията под известен контрол, да отлагаме нейното развитие и най-вече да смачкаме върха. Той да не е остър, да не се чудим къде да приемаме болните, да нямаме апаратура, да нямам лекарства. Това успяхме за момента да го постигнем“, заяви д-р Кунчев и допълни:

Много ще бъде жалко, ако сега не устоим по чисто емоционални причини“.

Нов рекорден скок на случаите на коронавирус: 90 само за ден

Вероятно първата стъпка за облекчаване на мерките срещу коронавириуса ще бъде отваряне на парковете и Витоша. Това ще стане, ако хората спазват правилата, уточни д-р Кунчев.

Според него в момента мерките, които държат строго границите, започват да стават безсмислени.

От кого се пазим, къде няма вирус? В Гърция, Турция, България, Румъния? Това тотално затваряне на границите вече се обезсмисли, то имаше смисъл, когато всяка една инфекция беше вносна. На този етап, може би след седмица-две ще се обезсмислят и тези мерки“, каза специалистът.

Галъп: Българите се тревожат за вируса, но расте и притеснението за работното място

Въпреки всичко, главният държавен здравен инспектор не препоръчва отхлабване на мерките, а заменянето им с други.

Ако отслабим мерките, отиваме към гръцкия и турския вариант. Спомняте ли си какво стана във Великобритания и Белгия? Ние се движим като Словакия и Латвия - страните с най-малко смътност в Европа“, предупреди той.

Километрични опашки от коли отново на изхода на София (ВИДЕО)

„Най-неприятно ми е, че има много съзнателни хора, които изпълняват всички мерки и когато ги затегнем още - те са потърпевши. В същото време, има други, които нарушават правилата, и те са тези, които отново тръгнаха на път“, каза още доц. Ангел Кунчев.