Кирил Гератлиев
Кирил Гератлиев / БГНЕС
Втори сигнал за изнудване се появи на бял свят
100508
Втори сигнал за изнудване се появи на бял свят
  • Втори сигнал за изнудване се появи на бял свят
Втори сигнал за изнудване се появи на бял свят само часове, след като обвиненият в корупция министър на културата Боил Банов посочи чиновника Ангел Ангелов като източник на тайните записи, представени публично от Елена Йончева. Този път жертва на рекета се оказа изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Наука и образование за интелигентен растеж“ Кирил Гератлиев. Новият сигнал срещу Ангелов се появи в телевизионно студио и беше обявен от заместник просветния министър Деница Сачева. Няколко часа по-късно ведомството на Сачева организира импровизиран брифинг с участието на самия Гератлиев.

Боил Банов: От четири години съм рекетиран с този запис
 
Ангел Ангелов постъпил на работа в просветното ведомство след конкурс през октомври 2016 г., когато министър на образованието е Меглена Кунева, а с отделянето на оперативната програма в агенция, бил преназначен, разказа изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Наука и образование за интелигентен растеж“ Кирил Гератлиев. Проблемът възникнал в края на ноември, когато пред Комитета за наблюдение изтекла конфиденциална информация на Управляващия орган, зад което, по думите на Гератлиев стои Ангел Ангелов.
 
"Рекетиран не знам дали е точната дума, но заплашван - да. Аз самият подадох сигнал в полицията. На 17 срещу 18 януари бях в Брюксел в командировка. Като се върнах автомобилът ми беше с четири срязани гуми. Няколко седмици по-рано имах подобен инцидент, но тогава не подадох сигнал. Веднага след развитите събития на 29 и 30 ноември в изпълнителната агенция той дойде при мен притеснен и в самия кабинет ме заплаши, че ще срути оперативната програма, изпълнителната агенция и т.н. Подозирам, че и аз съм записван, но държа да кажа, че няма от какво да се притеснявам", каза Гератлиев.

Рашидов: Забавянето на Ларгото е заради правителството на Орешарски
 
Не стана ясно обаче как изпълнителният директор е разбрал, че именно от Ангелов е изтекла информацията, а на въпроса дали той ще бъде уволнен, Кирил Гератлиев отговори, че няма как да остане, но все още не е взел решение: "Не мога да кажа дали ще го уволнявам или не, престои аз самият да взема решение за това. Може би след цялата тази сага най-малкото, което следва да направя, е да седна да поговоря с него, но не съм сигурен дали няма да ме запише".
 
Според изпълнителния директор заплахи от страна на Ангел Ангелов е имало не само към него, но и към други негови колеги: "Чувам, че не само към мен, а и към мои колеги директори, не е редно да споменавам имена. Всичко, което е редно, сме го предоставили и следва да бъде проверено от разследващите органи".
 
До момента финансова щета от действията на Ангелов няма, заяви още Кирил Гератлиев, но ще бъде извършена проверка на неговата работа.