Анелия Клисарова представи основите на стратегията за висшето образование
Анелия Клисарова представи основите на стратегията за висшето образование / снимка: БГНЕС, архив
Анелия Клисарова представи основите на стратегията за висшето образование
67948
Анелия Клисарова представи основите на стратегията за висшето образование
  • Анелия Клисарова представи основите на стратегията за висшето образование

Образователният министър Анелия Клисарова представи пред представители на студентските съвети пет стълба за стратегията за развитие на висшето образование. Това се случи на среща на образователния министър със студентските съвети на университетите. Вчера Клисарова покани на среща всички студенти, които искат да се срещнат с нея. По-късно обаче един от протестиращите студенти - Ивайло Динев - обясни, че не са съгласни на среща с нея, защото единственото искане е за оставка.

Министър Анелия Клисарова заяви, че не може да коментира нежеланието на протестиращите студенти да се срещнат с нея: „Това е тяхно решение, аз поканих абсолютно всички. Знаете, те изразяват своята гражданска позиция, а мисля, че трябва да имат гражданска позиция и по проблемите на образованието. Те са част, даже една много важна част от развитието на цялото общество. Нежеланието им да дойдат, аз не мога да коментирам, може би трябва да попитате тях. Аз винаги съм отворена за диалог, защото за мен образованието е наистина приоритет. Аз съм в това министерство, за да изпълнявам поетите си ангажименти и да работя в тази посока".

Първият стълб в представената от Клисарова стратегия е подобряване на достъпа до висшето образование - по-голям брой млади хора да завършват висше образование.

Вторият е подобряване качеството и промяна на учебните планове, което ще повиши квалификацията на преподавателите. Третият ще гарантира устойчива и ефективна връзка между ВУЗ-те и пазара на труда. Клисарова посочи четвърти и пети стълб като особено важни. „Изграждане на ефективна, интегрирана мрежа да научноизследователска дейност и развитие на иновациите; модернизация и децентрализация на системата за управление и финансиране на висшите училища", обясни образователният министър.

Според присъстващите представители на студентските съвети е добре студентските общежития да са под шапката на университетите.