„Ситуацията от протестите през лятото се пренесе в парламента. Проблемът е, че всеки играе за себе си”. Това заяви социлогът Андрей Райчев, предава NOVA.

Борисов: Слави Трифонов носи цялата отговорност за провалените следващи избори

„За  да разберем какво става сега, трябва да се върнем почти година назад - през август 2020 г. Тогава правителството беше под тежък обстрел на недоволство. Причината беше не толкова, че управляващите правеха нещо различно, отколкото по-предишна година, а че нещата не се променяха вече 12 години. Ако си във властта толкова време, се изхабяваш.

Друга причина беше затварянето заради COVID-19. Хората бяха безобразно затворени. Между София и Пловдив не можеше да се пътува. Когато ги пуснаха, това недоволство доведе до протестите. Зад телевизорите 60 % подкрепяха протестиращите, 30 - не.

Румен Радев: Трябва да дадем шанс на парламента да свърши полезна работа (ВИДЕО/СНИМКИ)

Мина година, митингите стихнаха и пак влязохме в нова вълна на пандемията и поредно затваряне, но този път основателно. И сега на изборите народът пак избухна отново в съотношение 60 на 30.

Тези 60 %, които са против правителството, не са от едно място, не са обединени. Първо, лятото на протестите, това бяха  БСП, Слави Трифонов, Мая Манолова и „Отровното трио”. 

„Има такъв народ“: Ако изобщо може да се стигне до кабинет, то ще е с другите две партии от протеста (ВИДЕО/СНИМКИ)

Тези на площада се разделиха - Христо Иванов си правеше отделно митинги, БСП си правеха отделно митинги. Единствено Манолова, Бабикян и Хаджигенов се съединиха по предизборни съображения, но се карат редовно, защото не са едно й също. В крайна сметка протестите спряха, защото всички те се разделиха", поясни Райчев.

Според него, недоволните от управлението на Борисов имат втори изпит по същите въпроси. Те трябва да решат дали ще се разделят още повече сега и кой ще надделее.

Делян Добрев: Бюджетът е балансиран, не е вярно, че парите са изхарчени (ВИДЕО)

По думите му, има три варианта - да направят нещо през следващите четири години, да направят нещо временно или да отидем на нови избори. 

„Всички казват, че ще застанат зад правителство на Слави Трифонов, освен него самия. Той прави това, което правеше и на площада - всички шумяха, а Слави почти мълчеше”, уточни Райчев.
nova.bg