Алтернативна комисия на опозицията ще разследва случая Мирослава
Алтернативна комисия на опозицията ще разследва случая Мирослава / Sofia Photo Agency, архив
Алтернативна комисия на опозицията ще разследва случая "Мирослава"
50487
Алтернативна комисия на опозицията ще разследва случая "Мирослава"
  • Алтернативна комисия на опозицията ще разследва случая "Мирослава"

Синята коалиция, БСП, ДПС, Атака и независими депутати сформират алтернативна комисия, която ще разследва случая с убийството на Мирослава от Перник и самоубийството на единия заподозрян по случая Стойчо Стоев-Чочо.

Опозицията предлага на ГЕРБ също да излъчи двама свои представители в комисията.

ГЕРБ сформираха комисия, която да разследва няколко случая, сред които и този, но опозицията отказа да се включи в нея. Това е израз на нашето недоверие - тя цели да замете следи, а не да открие истината, коментира Ангел Найденов от БСП.

Председателят на комисията, сформирана от мнозинството, Красимир Ципов определи като „напълно неоснователни " обвиненията на опозицията.

„Ние считаме, че нарушенията, които са допуснати на човешките права, са много по-големи от тези, които се признават, и в тази връзка решенията, които има ГЕРБ за санкции за тези нарушения, са абсолютно недостатъчни. Комисията на Ципов заяви, че ще изслушва представители на МВР и прокуратурата. Ние считаме, че това създава точно дефицита от информираност на обществото, защото освен МВР и прокуратурата, има потърпевши хора, очевидци, които са в състояние да посочат важни обстоятелства. Съмняваме се и в още нещо, което не виждаме - аз участвах в работата на комисията, даже наблюдавах действията на колегите. Ние се съмняваме, че тази комисия е нечувствителна към опитите да бъде подведено Народното събрание с определени факти и обстоятелства", обясни Иван Костов.

Красимир Ципов влезе в задочен спор с тъмносиния лидер. Пред журналисти в парламента той заяви, че иска да знае каква ще е легитимността на алтернативната комисия на опозицията за проверка на изнесените в медиите случаи на полицейско насилие: „Искам те да ми отговорят на въпроса в качеството на разследващ орган ли ще работи тази комисия, тя дали ще събира доказателства по случая в Перник. В крайна сметка ще внесе ли някакъв обвинителен акт, ще се произнесе ли като съд. Искам да ви кажа, че и на заседанието в петък на комисията присъства Иван Костов и искам лично него да го попитам дали е вярно, че негов сътрудник е ходил в секретното деловодство на Народното събрание, за да чете протоколите от заседанията на комисията? Разполага ли този негов сътрудник с допуск до класифицирана информация и на какво ниво".

Опозицията предлага алтернативната комисия да е на ротационен принцип и ще се председателства от един от членовете, който ще дава изявления пред медиите. Депутатите допълниха, че ще направят всичко възможно повече заседания на алтернативната комисия да са открити за журналистите.