Алекси Стратиев: Идеята за регистрация на всеки, които кара чужда кола, няма да проработи
Алекси Стратиев: Идеята за регистрация на всеки, които кара чужда кола, няма да проработи / снимка: БГНЕС, архив
Алекси Стратиев: Идеята за регистрация на всеки, които кара чужд автомобил, няма да проработи
66048
Алекси Стратиев: Идеята за регистрация на всеки, които кара чужд автомобил, няма да проработи
  • Алекси Стратиев: Идеята за регистрация на всеки, които кара чужд автомобил, няма да проработи

Проектозаконът на МВР, задължаващ всеки, който кара автомобил на друг собственик, да се регистрира в КАТ, няма да проработи и няма да реши проблема със събираемостта на глобите. Това казва в интервю за Дарик бившият дългогодишен началник на КАТ Алекси Стратиев. Проектът предвижда 150 лв. глоба за шофьор, който кара чужда кола и предварително не е подал регистрация за това в КАТ.

Проектът се обсъжда в момента между различни ведомства и предстои да бъде предложен на Министерски съвет. С предложението се цели МВР да подобри събирането на наложените глоби. Според Алекси Стратиев обаче предложението ще отпадне при разглеждането му в Народното събрание, ако достигне дотам.

„Предполагам, че това е само идея. И дотолкова, колкото й е дадена гласност, мисля, че обсъждането и коментарите по нея биха кристализирали нещо по-реалистично. Според мен това не би трябвало да се приеме като норма, която да действа. Преди години също имаше нещо подобно и се искаше нотариално заверено пълномощно от всеки, който е собственик на автомобила, и това издържа не повече от месец или два. Не мисля, че в съвременния свят подобно нещо трябва да се прилага”, обясни Стратиев.

„Аз мисля, че по-вярното решение е това, което се прилага в редица страни от Европа, когато нарушението се насочва към собственика, независимо дали той е бил или не е бил нарушител”, уточни още той.

Според Алекси Стратиев има по-ефективно мерки МВР да събира наложените глоби.

„Не се връчват тези наказания директно на нарушителя, поради което те остават несъбрани. Т.е. било служителят от пощи, било служителят на МВР, който отива, ако въобще отива, на адреса, стига до заключението, волно или неволно, за това, че не е намерен на адреса този, който трябва да получи наказанието. По този начин много леко и бързо се приключва една преписка, а не би трябвало да бъде така”, коментира бившият шеф на КАТ.