Акушерката Емилия Ковачева с обвинение за побой над второ бебе
Акушерката Емилия Ковачева с обвинение за побой над второ бебе / БГНЕС, архив
Акушерката Емилия Ковачева с обвинение за побой над второ бебе
89778
Акушерката Емилия Ковачева с обвинение за побой над второ бебе
Акушерката Емилия Ковачева с обвинение за побой над второ бебе
  • Акушерката Емилия Ковачева с обвинение за побой над второ бебе
  • Акушерката Емилия Ковачева с обвинение за побой над второ бебе

Второ обвинение за побой над новородено бебе повдигна прокуратурата срещу акушерката Емилия Ковачева.

В хода на разследването на първия случай - опита за убийство над 4-дневната Никол, прокурорите са се натъкнали на нови доказателства за още няколко малтретирани деца. На 8 септември Ковачева е обвинена за побой над едно от тях.

Пореден опит за блокиране на делото срещу Емилия Ковачева

В хода на разследването на побоя, нанесен от акушерката върху 4-дневната Никол на 18 април м.г., записите на видеокамерите на отделението в болницата са разкрили още няколко подобни случая с новородени бебета. За побоя над едно от тях вече е повдигнато обвинение на Ковачева, обясни прокурор Николай Христов.

"Трудността на това производство се изразява в това, че не могат да бъдат установени децата и техните родители. Емилия Николова се привлича като обвиняема за конкретно определено лице, че е нанесла телесно увреждане. Очевидно това дете са го установили. Това обаче не означава, че в процеса на разследване ще остане само с това обвинение. Могат да бъдат установени и другите деца, след което да бъде привлечена като обвиняема за телесна увреда на всички деца", заяви Христов.

Другото пострадало бебе, за чийто побой Ковачева е получила обвинение, е било в болницата в периода март-април м.г. Именно за тези месеци системата за видеонаблюдение пази записи. Дали е имало други случаи на малтретирани от Ковачева деца засега не е ясно.

Прокурор Христов обаче обясни, че родители са се обадили да дадат информация към разследващите, след като случая с новородената Никол стана публичен.

Ковачева не чувства вина за боя на бебе, родителите на Никол искат 400 000 лв.

Делото за нападението и продължава да протича бавно заради непрестанните искания на адвоката на подсъдимата Владислав Янев за отвод на съдебния състав и прокурора.

"Ако има нещо, което е нередно в това производство, това са досадните действия на защитата в това производство. На всяко заседание се иска отвод. Основно, което адвокат Янев вероятно желае, е да се разводни предмета на делото", коментира Христов.

Защитната теза на акушерката Емилия Ковачева продължава да бъде, че бебето е пострадало не след побой от нейна страна, а след като е било изпуснато и то от друга акушерка в отделението.

Колеги на Ковачева, които са свидетели по делото обаче заявиха категорично пред съда, че на записите от камерите ясно разпознават как Ковачева нанася брутални удари върху невръстното бебе.

Акушерката Емилия Ковачева бе задържана през април м.г., след като след нейна смяна в „Софиямед”, петдневно бебе беше транспортирано в „Токуда” с опасност за живота.

На 18 април сутринта дежурният лекар акушер-гинеколог е установил понижен тонус на детето и е назначил изследвания и лечение. По-късно същият ден е установено влошаване на състоянието на бебето, заради което незабавно е преведено в столичната болница „Токуда”.