Активисти запалиха бали тютюн пред земеделското министерство
Активисти запалиха бали тютюн пред земеделското министерство / снимка: БГНЕС

Тютюн пламна пред Министерството на земеделието и храните в знак на протест срещу ниските изкупни цени, предаде БГНЕС.

В знак на солидарност с проблемите на тютюнопроизводителите група активисти на сдружение „Граждански контрол” запалиха наниз тютюн, получен миналия петък от протестиращите производители в Гоце Делчев. „Аз смятам, че държавата трябва да се намеси и да има държавни оценители, а не както е в момента частните фирми, изкупуващи тютюна да плащат на частни оценители”, коментира Ангел Славчев от сдружение „Граждански контрол”, след като запали тютюна.

„Следващият път тютюнопроизводителите ще бъдат пред Министерството на земеделието и храните и няма да се чуе нито един вувузел, а само тропот на мотики и лопати. Управляващите трябва да си направят сметката какво ще направят. Трябва да има държава, която да може да защитава не само тютюнопроизводители, но и зеленчукопроизводителите, животновъдите и всички останали, в момента държавата липсва тотално”, каза още Славчев.

По никакъв начин няма разминаване между исканията на тютюнопроизводителите и позицията на Министерството на земеделието и храните, ще продължаваме да подкрепяме техните искания и със законови промени, коментира от своя страна Георги Ралчев от дирекция „Растениевъдство” в Министерството на земеделието и храните.

Той обясни, че предстои да се направят промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, с които да се създаде възможност държавни оценители да могат да се намесват като референтна независима страна в процеса на окачествяване и изкупуване на тютюна. Говорим за независима оценка, а не за задължения, които ще се въвеждат на всяка цена, поясни той. Минимални изкупни цени е невъзможно да въведем от страна на държавата, това е един от резултатите на реформата в сектора още от 2004 г. и е факт, който ние не можем да променим, въвеждането на каквато и да е структура в сектора няма да доведе до въвеждане на минимални изкупни цени, подчерта Ралчев.