„Актавис”: Дейността ни съответства на регулаторна уредба и законодателството
„Актавис”: Дейността ни съответства на регулаторна уредба и законодателството / netinfo

По повод публикациите в медиите от 9 май, които свързват изказването на ген. Атанасов Атанасов за нелегално производство на наркотични продукти с дейността на завода на „Актавис” в Дупница, пресслужбата на „Актавис” излезе с коментар:

Фармацевтичният завод в Дупница е собственост на „Актавис” (преди „Балканфарма”) от 1999 г. Искаме да заявим, че от този момент той осъществява своята производствена дейност в пълно съответствие със съществуващата регулаторна уредба и българското законодателство.

Производствените процеси във фирмата са регламентирани по такъв начин, че има пълна отчетност и проследимост от момента на получаване на изходни материали, през етапите на производство, до получаването на готов продукт и неговата дистрибуция.

Всяко конкретно действие от производствения процес – работа на машини и придвижване на партиди – се документира количествено и часово. В този аспект организирането на странично, нелегално производство, извън лицензираната производствена листа на компанията е невъзможно, без това да се отрази в документалната система и системите за сигурност в завода. Предвид действащите регулаторни разпоредби в страната, не е възможно закупуване на наркотично вещество и последваща преработка, без да има официално разрешение за внос и производство.

Заводът е инспектиран регулярно от съответните регулаторни органи (Изпълнителна агенция по лекарствата, Дирекция „Контрол на наркотичните вещества” към Министерство на здравеопазването и др.) и при тези проверки всякакви евентуални пропуски или нерегламентирано производство биха могли да бъдат установени.

През последните седем години „Актавис Груп” инвестира над 70 млн. евро в тоталното обновяване на завода в Дупница, превръщайки го в най-голямата и модерна производствена мощност за таблетни и капсулни форми в България и региона. В този смисъл, недоумяваме как е възможно напълно прозрачната производствена дейност на най-големия фармацевтичен производител в страната, да се асоциира със съмнения за организиране на нелегално производство и продажби на лекарства и, още повече, на наркотични продукти”.