Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 30% от българите
Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 30% от българите / снимка: БГНЕС

 

Управляващата партия запазва нивата на подкрепа от месеци насам, обяви пред bTV Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл".

Правителството преживява традиционно критичния зимен период. По думите на Симеонов критичната точка в това управление е била в края на миналата зима, когато избухнаха скандалите с флашките, протестите по улиците заради повишаването на цените.

Първан Симеонов съобщи, че ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 30% , за БСП - 18%, за ДПС - 6%, за Синята коалиция - 4%. Според проучването на социологическата агенция 36% от българите не биха излезли да гласуват.

На въпрос, ако има партия на Меглена Кунева за кого бихте гласували, 28% от гражданите са отговорили, че биха гласували за ГЕРБ, а резултатът на Кунева би бил такъв, какъвто получи на изминалите избори, уточни Симеонов.

Меглена Кунева ще има критичната роля в следващата парламентарна конфигурация, тя ще държи ключа, а не ДПС. Кунева се опитва да представи себе си като антисистемен играч, нещо като Бойко Борисов с обратен знак, обясни Симеонов. Според него най-голямото достойнство на бившия еврокомисар е експертност и опитност, на които тя залага, но които може да се превърнат в нейното най-голямо проклятие. "Българите предпочитат някой нов човек, гласуват за биографична чистота, а не толкова за политики", подчерта Първан Симеонов, цитиран от БГНЕС.

За рязкото махане на министри Симеонов каза, че ситуацията преди 3 г. и сега се различава по това, че преди 3 г. резките движения се четяха като креативност, а сега има опасност да се четат като огледални образи, закърпване, паника.

Това, което Борисов успява да направи до момента е да направи ежедневието и политиката като успоредни реалности, каза Първан Симеонов.