Акад. Воденичаров положи клетва като министър на образованието
Акад. Воденичаров положи клетва като министър на образованието / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Акад. Воденичаров положи клетва като министър на образованието
61137
Акад. Воденичаров положи клетва като министър на образованието
  • Акад. Воденичаров положи клетва като министър на образованието

Мнозинството в парламента избра председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров за нов министър на образованието. Веднага след това той положи клетва пред депутатите.

Кандидатурата му беше подкрепена освен от избраниците на ГЕРБ и от независими депутати, опозицията гласува „против" не заради личността на Воденичаров, а заради невъзможността който и да било да реши проблемите в сектора за 100 дни. До рокадите в правителството се стигна след като премиерът Бойко Борисов поиска и прие оставката на просветния министър Сергей Игнатов заради корупция във фонд "Научни изследвания". Новоизбраният министър представи в рамките на пет минути пред депутатите приоритетите в работата си и причината да приеме номинацията. Ще възражда техникумите, защото у нас имало дефицит на кадри в областта на индустрията.

Акад Воденичаров положи клетва като министър на образованието
netinfo


„Пред цялата научна общност и образованието се отваря изключителен шанс - Оперативната програма Наука и образование". Нямаме време за чакане. Явно, че това ще бъде задачата, която най-настоятелно ще се опитам да си направя подготовката, че в Министерството на образованието, младежта и науката да се създаде съответният механизъм, за да може да стане бенефициент по тази програма и да определим посоките за нейното развитие", каза акад. Воденичаров.

Въпроса с фонд Научни изследвания" по думите му ще обсъдят в петък с всички ректори в България и с ръководството на БАН, като Воденичаров ще потърси предложението им за нов управител на фонда.

„Нещо, което е близко до мен много отдавна и съм се опитвал досега с няколко министри на образованието да говоря, е въпросът със средното техническо, или политехническо образование. Българската индустрия няма кадри. Без кадри ние не можем да тръгнем напред в нищо. На базата на сегашното законодателство с помощта на български индустриалци ще видим какви са мерките за възвръщане на нормално петгодишно средно техническо образование, както бяха по-рано техникумите. Аз се гордея, че съм възпитаник на Механотехникумa в София. Българските индустриалци се нуждаят от такива кадри и това е от изключителна важност. Вече съм провел разговори с някои от тях как това да стане на базата на публично-частно партньорство. Това е задача, за която ще моля за вашата подкрепа", каза още Воденичаров пред депутатите.

Акад Воденичаров положи клетва като министър на образованието
netinfo