Агенцията за технически надзор: Имаме сигнали за умишлено повреждане на асансьори
Агенцията за технически надзор: Имаме сигнали за умишлено повреждане на асансьори / снимка: БГНЕС, архив
Агенцията за технически надзор: Имаме сигнали за умишлено повреждане на асансьори
79761
Агенцията за технически надзор: Имаме сигнали за умишлено повреждане на асансьори
  • Агенцията за технически надзор: Имаме сигнали за умишлено повреждане на асансьори

Десетки асансьори в страната са умишлено повреждани, каза председателят на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор Стефан Цанков. По думите му целите на атаките са бизнес интереси за преразпределение на пазара между поддържащите фирми и злепоставяне на реформите за по-висок контрол върху асансьорния бранш.

За злонамерените атаки върху асансьори в страната сигнализират от самия бранш, каза председателят на контролния орган Стефан Цанков.

Чрез уникален номер ще проверяваме онлайн състоянието на всеки асансьор

„Информацията дойде от поддържащи фирми. Те казват „Нещо се случва, не можем да смогнем да извършваме ремонти. Такова нещо никога не е било. Толкова много аварии наведнъж никога не сме имали. Това се случва в последните няколко месеца, нещо не е наред, помогнете ни, защото впоследствие ние носим отговорността. Ако нещо стане, не можем да докажем, че това не е несвършена работа от нас", цитира Цветков призива на фирми от бранша.

По думите на шефа на ДАМТН причини за умишленото повреждане на съоръженията може да са бизнес интереси или стопиране на реформата за затягане на контрола по отношение на поддръжката на асансьори.

„Мотиви според мен са всяване на смут, саботиране на реформите, които правим и другото, разбира се, вследствие на това, което правим, е и бизнес интереси", допуска Стефан Цанков.

3/4 от поддръжката на асансьори - в сивия сектор

Десет от всички постъпили сигнали за злоумишлени действия са предадени за разследване на прокуратурата.