Агенцията за ядрено регулиране: Няма повишен радиационен фон
Агенцията за ядрено регулиране: Няма повишен радиационен фон / снимка: Sofia Photo Agency

Слух за повишена радиация в някои райони на страната се разпространява упорито днес. В редакцията на Дарик също се обадиха граждани, за да питат има ли повишаване на радиационния фон в страната.

Потърсихме за коментар председателя на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев, който каза, че няма повишен радиационен фон.

Ето какви бяха думите на Цочев пред Дарик:

Няма повишаване на радиационния фон в България, навсякъде в страната фонът е в рамките на нормалното, както в София, така и в Козлодуй. Няма никакви данни за инциденти в Козлодуй. Там работи само шести блок и всичко е нормално. Нямаме данни и за инциденти и аварии, които да са се случили и извън страната. Така че, в момента няма никакви основания за притеснения.

А атомната електроцентралата „Черна вода”?

Нямаме никаква информация от Международната система за ранно оповестяване при аварии, това е система на Европейския съюз, от която би трябвало да получим информация при такива случаи.

В колко центрове в страната се измерва радиацията от вас?

Ние не я измерваме, измерването се прави от изпълнителна агенция на Министерството на околната среда и водите, има автоматизирана национална система, която работи 24 часа и се мери непрекъснато в 26 поста в страната и допълнително плюс още осем около Козлодуй, включително София.

Никъде няма данни за повишена радиация?

Няма данни за повишен радиационен фон.

Няма нищо вярно в слуховете за авария в АЕЦ "Козлодуй" - това пък заяви за Дарик Александър Николов – ръководител Управление "Експлоатация" в централата. 

Ето какво каза г-н Николов пред Дарик:

Един нормален ден на централата, такъв, какъвто беше вчера и завчера, надявам се и такъв, какъвто ще е утре и другиден. Няма никакъв проблем. Не знам откъде е изтекла тази информация, няма абсолютно никакъв проблем.

Абсолютно нищо не е случвало, така ли, питам ви заради слуховете, които вървят.

Абсолютно нищо няма. Пети блок е в планов годишен ремонт, шести блок е на 100 процента.