Агенция или министерство да следи за усвояването на еврофондовете
Агенция или министерство да следи за усвояването на еврофондовете / снимкa: Sofia Photo Agency
Да се създаде агенция или министерство за централизирано усвояване на средствата от еврофондовете, обмисля управляващата коалиция. Това стана ясно още на разширеното заседание на управляващите в Банско.

Работна група от представители от мнозинството ще проучи опита на другите страни членки и ще реши дали това да бъде агенция или отделно ведомство, съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева. Най-вероятно ще се реши това да бъде агенция, обясниха от мнозинството.

„На базата на доклада и ако се вгледате добре ще прочетете, вътре пише, че правителството на България е предприело мерки в правилната посока – с кадрови, структурни промени, с назначаването на вицепремиер, но трябва да продължи по нататък със структурните промени и реформи", каза вицепремиерът.

Меглена Плугчиева беше категорична, че няма спрени пари по оперативна програма „Транспорт". Коментарът бе направен във връзка с излязла публикация за блокиране на още 1,6 млрд. евро от ЕК.

„Но, че комисията очаква да довършим санирането на компрометиралия се фонд „Републиканска пътна инфраструктура" е факт, но не бива да се обвързват бенефициентите с качествената оценка на системата на управление в управляващия орган – Министерството на транспорта.

Плугчиева увери и в това, че спрените пари по програма САПАРД ще бъдат компенсирани в най-кратки срокове със средства от националния бюджет. Според нея отблокирането на тези средства може да се случи още през септември, а срокът за изпълнение на тази програма може да се удължи до 2009 г.

Вицепремиерът каза още, че са взети спешни мерки за връщане на отнетите акредитации на двете агенции по ФАР и допълни, че ако това не се случи, неизплатените средства ще бъдат компенсирани от националния бюджет.

На заседанието управляващите са приели план със спешни мерки по критиките на ЕК, който да продължи до 2010 година.

На форума е взето решение да има система за външен одит на оперативните програми.

Управляващата коалиция организирано ще отхвърли вота на недоверие, внесен от опозицията заради нанесените морални и материални щети на страната ни при злоупотреби с евросредства, обяви заместник-председателят на ДПС Лютфи Местан по време на разширеното заседание на управляващите в Банско. Не търсете интрига за възможен разнобой, призова Местан.