Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Общият брой на безработните, регистрирани в бюрата по труда, продължава да намалява и през месец юни спадна до 138 799, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта. Това е с 8 678 по-малко спрямо броя им през май и с 31 917 или с 18.7% по-малко в сравнение с година по-рано. 

Продължаващото снижение на безработните спрямо предходния месец се дължи в голямата си част на стартиралите регионални програми за заетост, посочват от Агенцията по заетостта. Чрез тях общините си осигуряват нужната работна ръка за комунални и екологични дейности, а тази година и бизнесът получава подкрепа за наемане на работна сила, за да преодолее икономическите и социални последствия от COVID-19 епидемията. Така регионалните програми помогнаха на повече от 8 000 безработни в неравностойно положение да започнат работа, да възстановят трудовите си навици и да си осигурят доход. 

НСИ: Над 75% от българите трудно покриват ежедневните си разходи

Според административната статистика на Агенция по заетостта през месец юни нивото на регистрираната безработица също бележи снижение, като за пореден месец достига най-ниската си стойност досега – 4.2% . Намалението спрямо предходния месец е с 0.3 процентни пункта, а на годишна база се наблюдава спад от 1 пункт.

През месеца са регистрирани нови 22 060 безработни. Те са с 2 361 повече от предходния месец, а на годишна база се наблюдава ръст от 1 519 лица. Други 736 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца.

Започналите работа безработни през юни са 22 744 или със 7 865 повече спрямо май. В сравнение със същия месец на предходната година те са с 3 346 по-малко. Работа чрез бюрата по труда откриха и 239 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите.

Поради големият брой започнали работа по регионални програми към общините този месец държавното управление доминира в разпределението на заетите по сектори с близо 36%. Следват сектор „Преработваща промишленост“ – с 13,7%, сектор „Търговия“ – с 11,4%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 9,4%, „Строителство“ – с 4,3%, „Селско стопанство“ – с 4 % и др. 
БТА