Обществото има нужда от научно обоснована и смилаема информация, а не от хаотично говорене, каза юристката
За ваксините срещу COVID-19, породилите се опасения и правата на пациентите - в рубриката „Гласът на Dariknews.bg” разговаряме с адвокат д-р Мария Петрова.

Специалистът по медицинско право е на мнение, че страховете на хората от ваксините се дължат на недостатъчната информация, недобрата комуникационна кампания и ниската здравна култура на обществото.

Адвокат Петрова подчерта, че ваксината е препоръчителна и никой няма да бъде задължен да се ваксинира.

„Всички страхове, че някой едва ли не ще събере населението под строй и то ще бъде ваксинирано, чипирано и какво ли още не, се дължат на лошата комуникация на това мероприятие и ниската здравна култура. Никой не може да бъде принуден да си постави една препоръчителна ваксина. Все още ваксината не е попаднала в списъка от задължителни ваксини в нашия имунизационен календар, не ми е известно да има такова задължение и в ЕС, тоест, тя е препоръчителна и силно препоръчителна за опредeлени таргетни групи. Но това не означава, че няма да се зачете мнението на хората и техният свободен избор да подлежат на съответната имунопрофилактика или не“, категорична бе адвокат Мария Петрова.

Тя добави, че това важи и за хората на първа линия и никой, работещ, например, в болница или аптека, няма да бъде насила накаран да си сложи ваксина.

По повод заявките, че авиокомпании няма да пускат на борда си неваксинирани пасажери, тя отбеляза, че и сега има задължителни ваксини за пътуване до определени държави. По думите й е много важно как ще се разпишат такива правила, ако има такива.

„Ние, така или иначе, пътувайки до различни дестинации, имаме своите задължения. Ако решим много разширено да тълкуваме съответните норми, можем да приемем, че високите цени на еди коя си авиокомпания препятстват нашето право на свободно пътуване. Това го казвам в рамката на шегата. Но опазването на общественото здраве не може да ограничи правата ни да пътуваме, просто имаме дадено задължение. И към настоящия момент има държави, извън Съюза, които, за да посетим, трябва да сме провели необходимите ваксини. Това не е нито нещо ново, нито нещо крайно. Основната цел е да се опази общественото здраве“, посочи тя.

„Ще трябва и да се претеглят везните – кое ще остане по-високо – свободното ни придвижване или опазването на общественото здраве.
Много е важно как ще бъдат разписани тези норми“, добави специалистът по медицинско право.

Мария Петрова изтъкна, че никъде нормативно не е заложено за колко години трябва да се разработи дадена ваксина.

„Това, че нещо се случва бързо, не означава автоматично, че не се случва по правилния начин. Най-малкото никъде няма заложен нормативно определен срок. Например - ако една ваксина е разработена за по-малко от 5 години, то това автоматично да я прави негодна или недостатъчно безопасна.

Две компании са с одобрени документи, още две очакват процедура. Така че без да имаме крайната информация, докладите, е малко повърхностно да говорим. Това всява допълнителен хаос в обществото, налива вода във воденицата на антиваксърските движения.

Обществото има нужда от ясна, смилаема, добре представена и научно обоснована информация, а не просто от хаотично говорене“, коментира тя.

Адвокат Петрова подчерта, че е право на информиран избор на пациента каква ваксина да си постави.

„За мен начинът, по който обществото може да бъде убедено в ползата от нещо, е в подобряването на неговата - било обща, било здравна, било правна култура, така че обществото да отсее информацията и да вземе своето решение“, заключи тя.