АБВ се настанява в царската централа
АБВ се настанява в царската централа / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Първият и третият етаж от административната сграда на ул. "Врабча" 23 в София да се дадат за партийна централа на "Алтернатива за българско възраждане", реши вчера правителството. Това са последните два етажа от сградата, които се ползват от създадената от Симеон Сакскобургготски партия НДСВ. Двата етажа са с площ над 540 кв. м.

АБВ на Георги Първанов получи право на партийна централа в държавен имот и с нисък наем, след като взе 4,15% на парламентарните избори. Хората на Първанов сами си избрали тази сграда, разказаха от Министерския съвет.

Апетити към двата етажа обаче имал и финансовият министър Владислав Горанов, допълва „24 часа". На вчерашното заседание на правителството той ядосано възразил, че те му трябват, за да се ползват от Националната агенция за приходите. НАП иска централата на НДСВ от няколко години, но никой не успяваше да изгони царската партия от "Врабча" 23.

От няколко месеца областната управа в София се опитва да накара НДСВ да освободи централата, защото партията е изгубила правото си на държавна централа. Още през юли бившият управител Росен Малинов е прекратил едностранно договора на партията за наем от 2005 г. и е издал заповед за изземване на етажа поради отпаднало основание. След парламентарните избори НДСВ е трябвало да освободи сградата на 20 ноември. 3 дни по-рано обаче царистите са подали жалба в административния съд и до произнасянето му остават в сградата. Затова не е ясно и кога хората на Първанов ще могат да се нанесат на "Врабча". В момента те са под наем в НДК.