Марин Киров
Марин Киров / Dariknews.bg

„Нямаме никакво съмнение за преодоляване на 4-процентната  бариера за влизане в  следващия парламент. Само преди два месеца на президентските избори   двете  формации  имаме 210 хиляди гласа”. Това заяви в Кърджали пред журналисти заместник-председателят на ПП АБВ Марин Киров след подписването на предизборно споразумение с Движение 21 на Татяна Дончева.

По думите на Киров това ляво обединение ще повлече доста хора, доста симпатизанти, за което индикация били пълните зали, които ги посрещат в предизборните им обиколки в страната. Според него въпросът не е дали ще влезнат в 44-то Народно събрание, а с колко депутати – 12, 15 или повече.

АБВ и "Движение 21" - заедно на предстоящия предсрочен вот

На въпрос дали е възможно предизборно и следизборно взаимодействие с БСП, Киров бе категоричен, че на този етап отстъплението на БСП от премахването на плоския данък се явява непреодолимо препятствие за това. „БСП отстъпиха от своята кауза за плоския данък, предизборно твърдяха, че ще го отменят, но сега са променили становището си. Ние тръгваме към тези избори с тезата, че плоския данък трябва да бъде премахнат, да се въведе необлагаем минимум и прогресивна скала за по-високите доходи”, коментира Киров.  

По отношение на заявеното намерение на БСП да възобнови проекта за АЕЦ „Белене” Киров бе категоричен, че политически  монопол по национални каузи не може да има. „Съдебната реформа не е на Реформаторския блок, казармата не е на ВМРО и Русия не е на БСП. Всички заедно трябва да отстояваме каузи, които са полезни за  България.  БСП се опитват да монополизират не само тази тема, но както казах за плоския данък, те често отстъпват”, каза заместник-председателят на АБВ и заяви, че от партията са твърди привърженици на развитието на ядрената енергетика и високите технологии, а именно БСП имат не малка вина за това проектът АЕЦ „Белене” да не се състои.   

АБВ ще търси място в следващия парламент с леви политики

Заместник-председателят на АБВ беше в Кърджали, за да участва в събрание на местната структура, по време на което бе избран нов неин председател, а това е Павел Кралев.