АБВ и Движение 21 отиват заедно на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Двете формации подписаха споразумение на база приоритетите им. От партиите не видяха път за обединение и с БСП.

ЕСТАТ: 5 партии и коалиции влизат в парламента, ако изборите бяха днес

С уговорката, че и АБВ, и Движение 21 запазват идентичността си, от двете формации си поставят за цел да създадат лявоцентристка алтернатива с работещи послания. Причината – лявото пространство е неефективно и трябва да бъде консолидирано на идейна основа. Лидерът на АБВ Константин Проданов и на Движение 21 Татяна Дончева коментираха възможността за общ път с БСП.

"И ние, и те сме в лявото пространство и мисля, че е нормално и логично да си говорим, но смятам, че основните разговори трябва да бъдат изцяло на идейна основа. Имаме доста различия, така че хората нека преценят какво харесват повече", посочи Проданов.

"Възприемайте ни като конкуренти по две причини. Ние искаме да дадем лявоцентристка алтернатива. Изключете, че можем да бъдем патерица на БСП под каквато и да е форма. Знаете, че в БСП решенията ги диктува олигархията, за разлика от нашите две формации, което ще ни даде добра възможност да дадем алтернативи", допълни Дончева.

АБВ ще търси място в следващия парламент с леви политики

От двете формации си поставиха като приоритет промени в Конституцията, образование, култура и радикална съдебна реформа. И допълниха, че очакват да успеят да прескочат 4%-ната бариера за влизане в парламента.