Кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис запали светлините на 8-метровия Ангел на Кърджали на 20 декември, съобщиха от Общината.

Община Кърджали

Редом до него застанаха екип на ЦДМП начело с директорът му д-р Атанас Митков, архитект Станислава Тодорова, по чийто проект бе изработен монумента и енорийският свещеник отец Петър Гарена.

Минути преди да бъдат запалени светлините на Ангела на Кърджали кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис поясни, че той не е част от новогодишната украса, но се е появява породен от трудния момент на пандемия, пред който сме изправени всички.

Община Кърджали

Обръщайки се към медиците, той каза: „Ангелът на Кърджали сам по себе си е един хубав знак, който се възприема от всички нас. Но в ангела ние сме заложили един знак, който е адресиран точно към вас, уважаеми медици - хората на първа линия, хората, които с риск за собствения си живот всеки ден спасяват човешки животи.

Този знак е едно сърце с кардиограма и това е знака на благодарните кърджалийци към медиците в нашия град и към медиците в нашата страна. Това е нашата благословия към вас, за всичко онова, което правите за хората изпаднали в трудно положение”.

По думите на кмета, Ангелът на Кърджали се е появил в момент, в който всички ние имаме нужда от надежда, нужда да сме заедно и да се подкрепяме. „Вярвам, че сме докоснали до всички онези, които имат нужда от малко светлина, малко надежда и от ангелите, които ще ни отведат в следващата година живи, здрави, спокойни, с пожеланието да ни се сбъдват всички мечти - мечтите на кърджалийци”, каза още кметът.

Община Кърджали

Своето послание към кърджалийци и към медиците отправи и арх. Станислава Тодорова: „Тази година повече от всякога имаме нужда да разчитаме и да вярваме на ангелите, било то на тези на небето или на тези сред нас - ангелите в белите престилки”.

Думи на благодарност към инициаторите на идеята за Ангела на Кърджали отправи и директорът на ЦСМП д-р Атанас Митков: „Изминалата година беше много тежка за всички нас, включително и за бизнеса, включително и за медиците, включително и за всички хора.

Община Кърджали

Ангелът е символ на съвършенство, на доброта и нека този ангел накара всички нас да погледнем вътре в себе си, да отворим сърцата си за добри дела. Нека този ангел бди над всички нас и да ни помогне заедно да се справим с това изпитание пред което сме изправени”.  

А отец Петър припомни текст от библията, според който: „Ангелите на небесата пееха на земята - мир и между човеците благоволение, без разлика на вяра, пол и народност. В нашия град, без да се делим на никакви, заедно очакваме с надежда по-добро време и заедно преодоляваме мъката. Ангелът не е турски, не е български, не е християнски, не е ислямски. Той е на всички”.