76 000 зрелостници на матурата по български език и литература
76 000 зрелостници на матурата по български език и литература / netinfo

Днес ще се проведе първата задължителна матура по български език и литература. Близо 76 000 зрелостници ще се явят на нея. Изпитът ще е тест, ще е с продължителност четири астрономически часа и ще започне в 8 сутринта. Минути преди това в сградата на просветното министерство журналист, избран чрез жребий, ще изтегли изпитния вариант от три възможни.

Преди самото начало на изпита квесторите трябва да дадат подробни инструкции на зрелостниците за решаването на теста. Той ще съдържа 41 въпроса, като при последната задача ще трябва да се разсъждава по поставен литературен проблем, обясни пред Дарик Милена Иванова, държавен експерт по български и литература в просветното министерство и председател на националната комисия.

„Учениците имат възможност да направят своя избор: да напишат или интерпретативно съчинение, или есе. Важното в случая е да демонстрират умение за създаване на цялостен и завършен текст, за формулиране на теза, за изграждане на аргументация”, каза Иванова.

От ведомството увериха, че при пълни мерки за сигурност, охрана и секретност ще се проведат матурите. Засилено полицейско присъствие ще има във всяко училище, където ще има държавен зрелостен изпит. Ще има и лекар или медицинска сестра. Във всяка изпитна зала ще има максимум 15 ученици, които ще бъдат пазени от двама квестори. Всички писмени работи на абитуриентите ще бъдат проверявани в столицата.