73% от българите не вярват в правителството
73% от българите не вярват в правителството / netinfo

65% от българите изпитват силно недоверие към полицията. Това сочат данните от изследване на Евобарометър, проведено през пролетта на тази година. У нас се наблюдава нова криза на доверието към органите на реда и сигурността, която силно контрастира с високата им репутация в страните-членки на Европейския съюз.

Според Евробарометър индексът на доверие към полицията в България е намалял от -15, до -40, а към армията от 18 до 8 пункта.

36% от българите са загрижени заради престъпността у нас. 41 на сто от анкетираните смятат, че именно борбата с нея трябва да е най-важния приоритет за Евросъюза. По критерия „тревога заради престъпността” България се нарежда на четвърто място в ЕС. Преди нас са Ирландия, Хърватия и Великобритания. В съседна Румъния едва 16% от населението има подобни притеснения.

Според проучването на Евробарометър недоверието към българските политически институции достига най-високите си стойности, откакто страната ни е член на ЕС. 83% от анкетираните не вярват на партиите, 79% - на парламента, а 73% на правителството.

За първи път българите, който смятат, че страната ни е спечелила от членството си в ЕС, не са мнозинство – 47%. Една от причините за това са финансовите санкции, наложени от Европейската комисия. От всички, българите дават и една от най-лошите оценки за прозрачността на своята държавна администрация.