/ пресцентър, МС
21 българи до момента са починали от инфекцията, 3,7% е смъртността в България
72-годишен мъж от Пещера, заразен с коронавирус, е починал. Той е бил в тежко състояние и интубиран.

19 са новите потвърдени случаи у нас за изминалото денонощие. Така отбелязваме ръст от 3,6% на заболяемостта за денонощие. Шестима от пациентите са приети в болница. До момента заразените са 541 души. Това съобщи ген. проф. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в Министерски съвет.

Общият брой на починалите, вследствие на коронавирус в България, са 21 души, средната възраст е 65 години. Към момента България достига  3,7% смъртност, което, според щаба, се движи около средната в света.

210 от заразените с коронавируса са в болница, а 22 са в интензивно отделение, което ще рече, че състоянието им е тежко.

Ген. Мутафчийски коментира тревожната тенденция да растат случаите на заразени медици. 5,5% са заразените медици от общия брой българи с коронавирус.

До момента те са вече 30, като 7 от тях са от Спешна помощ.

За 22 от тях се смята, че са заразени по време на работа, а за четирима е доказано, че заболяването е свързано с пътуване в чужбина.

Шефът на кризисния щаб отново предупреди, че очакваме пика на заразата по Великден.

Към момента са направени над 17 000 теста на наши сънародници за диагностициране на коронавируса, в наличност има още 11 400 теста, стана ясно от думите на генерала.

Ген. Мутафчийски даде свръхкратък брифинг с обяснението, че щабът бърза за среща с министър-председателя, за да представи новите си предложения за ограничаване на епидемията в страната.