ЦИК
ЦИК / Dariknews
В местните избори наесен ще участват 66 формации - 59 партии и 7 коалиции.

Заявление за участие във вота са подали 64 партии и 8 коалиции, но ЦИК е отказала регистрация на шест от тях, стана ясно на редовния брифинг на ЦИК.

Причината е, че не са имали необходимия брой подписи за подкрепа, или са липсвали някои от необходимите документи за регистрация.

На "Национално движение единство" и партия "Солидарност" е отказана регистрация заради по-малък брой на избирателите, които ги подкрепят, а именно 2500 души, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

ГЕРБ утвърди кметовете на големите градове, няма да приема дарения

Отказана е регистрацията и на партия "Съюз за отечеството", партия "Общество за нова България", партия "Българска земеделска партия", както и на коалиция "Блок на комунистическите партии" заради липса на необходимите документи.

Александър Андреев посочи за сравнение и че в миналите местни избори са участвали 74 формации.

Той отбеляза, че за да може да се разместват листите за общински съветници с преференции, кандидатът трябва да има 7% от получените действителните гласове за дадената кандидатска листа. Андреев припомни, че ако не е отбелязана преференция, тя отива в полза на водача на листата.

Караянчева: Очертава се кампания на общи приказки без конкретика по проблемите

Говорителят на ЦИК обяви, че на 16 септември изтичат някои срокове, свързани с провеждането на изборите. Дотогава партиите и коалициите трябва да се регистрират в общинските избирателни комисии и да подадат своите документи. На 16 септември изтича и срокът, в който граждани на Европейската съюз (ЕС), които имат право на глас, могат да бъдат включени в избирателните списъци и да упражнят правото си на глас.

До тази дата трябва да бъдат обявени и тарифите на печатните и онлайн новинарските доставчици.