парламент Цвета Караянчева
парламент Цвета Караянчева / БГНЕС
Кандидатите за кметове на ГЕРБ в големите градове са кметове, които са от няколко мандата и са направили много за градовете си, каза председателят на Народното събрание
"Кампанията за местните избори се очертава още от първите дни като общи приказки без конкретика по проблемите", каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по БНТ.

"Кандидатите за кметове на ГЕРБ за местните избори в големите градове са кметове, които са от няколко мандата и са направили много за градовете си. Те са утвърдени като личности. Пожелавам им успех. Не се съмнявам в успеха им, защото това, което са направили за градовете си, е видимо и се надявам хората да го оценят“, посочи тя.

ГЕРБ утвърди кметовете на големите градове, няма да приема дарения

На въпрос ще работи ли парламентът нормално заради изборите, Караянчева посочи, че предстои да се види колко депутати ще бъдат кандидат-кметове и ще се направи анализ с колегите ѝ от другите парламентарни групи на председателски съвет. "За сега сме говорили евентуално една или две седмици преди изборите парламентът да не работи, но все още предстои да се обсъжда“ каза още Караянчева.

По повод критиките на Мая Манолова към работата на Народното събрание Караянчева посочи, че ще видим кампания на критики. "Аз отговорих на критиките на Мая Манолова, защото винаги сме съдействали. Количеството на законите не отговаря на качеството, защото дори народни представители от опозицията не припознаха нейните закони, но това, което е добро, сме го внесли в Народното събрание.Това сътрудничество между парламента и Манолова беше много динамично и аз се учудвам на нейната реакция. Не ѝ прави чест да говори по този начин, но тя вече влезе в предизборна кампания и виждаме
каква кампания се очертава още от първите дни – общи приказки без конкретика по проблемите на София, защото тя няма представа какво се случва през последните години. Тя се изправя срещу един кандидат като г-жа Йорданка Фандъкова, която има изключителен опит и много ясна представа за бъдещето на София, защото това, което е направено за града, не е никак малко“, добави тя. По думите й не може да се прави кампания с общи приказки и това ще се види в хода на кампанията.

Цвета Караянчева: Ресорът на Мария Габриел е много голям и това е отношение към България

"Участвала съм в много кампании и съм видяла как се водят – без аргументи и с общи приказки. За евроизборите през цялата кампания и много преди нея имаше много нападки, черен ПР и скандали, които приключиха веднага след изборите. Интересът спадна. Всичко е кампанийно, за да се фокусира общественото внимание и да се вдигне нивото на лошото отношение към кандидата“, каза още Караянчева.

"Властта изморява, но през всички тези години, в които управляваме, сигурно сме допускали грешки. Но на много места аз казвам, че ние сме близо до хората и знаем какви са техните проблеми. Така дори да се допусне грешка, може да бъде коригирана. Няма по-добър коректив от хората. Те знаят какво искат и ти можеш да им обясниш какво може да стане.

ГЕРБ-София: Мая Манолова не познава изборното законодателство

"Явяването на избори и търсенето на доверие от хората, което винаги сме получавали, е важно. Надявам се да получим доверието им, защото сме били винаги честни към тях. Никога не сме поемали ангажименти, които не може да изпълним“, допълни тя. По думите ѝ местните избори са мажоритарни и кметовете са най-близо до своите избиратели и трябва да знаят какво те искат.

"Аргументите са основното нещо, защото, обещанията не винаги могат да се изпълнят. Когато имат ясни аргументи и ясно изграден план докъде можеш да стигнеш и какво можеш да направиш без да лъжеш и да влизаш в популистки обяснения, нещата се получават“, каза още тя. 

Фандъкова: За някои кандидати това не е състезание, а битка за столицата

"Не бива да свързваме кметските избори с управлението в страната. Сигурна съм че г-жа Фандъкова ще покаже добър резултат и ГЕРБ спечели София. Управлението е стабилно. То е във възходяща позиция и икономическият ръст, инвестициите и дори заплатите се променят Всяко тримесечие имаме увеличение на средните работни заплати. Безработицата също е ниска. Не бива да се свързва с местните избори управлението“ посочи Караянчева.