5 млн. лева струват матурите в България
5 млн. лева струват матурите в България / снимка: Sofia Photo Agency

Над 5 млн. лева струва провеждането на матурите, съобщи в предаването „Седмицата” на Дарик радио министърът на образованието Даниел Вълчев. Матурата по български език и литература утре ще се проведе в общо 1444 училища в страната, в 6093 зали, като за реда по време на изпита ще следят над 12000 квестора.

Оценителните комисии за всички изпити са 14. Те включват 1382 специалисти, от които 69% са учители, а 31% са университетски преподаватели. 70% от оценителите не са от София. Всички работи ще се преглеждат на две места в София, които са под непрекъсната охрана. 20 юни е срокът, до който трябва да бъдат обявени резултатите от матурите. Проверяващите ще преглеждат средно по около 30 работи на ден, съобщи министър Вълчев.

76080 са общо подадените заявления за явяване на матури. Най-много са желаещите за география и икономика - 24345. 1850 са заявилите желание за явяване на трети изпит. Материалите ще бъдат близки до тези, дадени през септември като примерни.

Тези, които не се явят на матура биха могли да получат документ за завършен гимназиален етап или да отидат на следваща сесия, поясни образователният министър.

Материалите за изпитите се транспортират по начин, който гарантира тяхната сигурност – има охрана в колите, които карат материалите, както и в сградите, в които ще се провеждат матурите, допълни Даниел Вълчев.