44 града в битка за приза „Най-добър град за живеене в България”
44 града в битка за приза „Най-добър град за живеене в България” / снимкa: Sofia Photo Agency
44 града в битка за приза „Най-добър град за живеене в България"
22013
44 града в битка за приза „Най-добър град за живеене в България"
  • 44 града в битка за приза „Най-добър град за живеене в България"

„Кой е най-добрият град за живеене в България" - за трета поредна година на този въпрос ще отговори проучването на Дарик радиo, DarikNews.bg и вестник „24 часа". Кампанията стартира днес и ще продължи до 23 октомври. Тази година 44 града участват в надпреварата, като те ще бъдат оценявани по общо 32 критерия, сред които брой указателни табели, инвестиции в инфраструктурни проекти, екологично състояние на града и много други.  Предишните две години за най-добър град за живеене беше обявен Варна.

Пет нови града влизат в класацията за „Най-добрият град за живеене в България". Това са Белоградчик, Созопол, Несебър, Поморие и Каварна. Как обаче трябва да изглежда градът-победител обясни програмният директор на Дарик радио Константин Вълков:

„Това, според нас, които оценяваме по критерии всеки един от участващите градове, е град, който сбъдва мечтите, в който може да се живее и работи, независимо дали е хаотичен по български или не е. Град, в който непрекъснато има нови инвестиции както в инфраструктурата, така и в образованието, в приятните магазини, от които можеш да пазаруваш късно вечер".

На страницата на кампанията grad.dariknews.bg чрез он-лайн гласуване всички желаещи могат да дадат своя глас и така да определят кой е най-добрият град за живеене според тях. Тази година Дарик радио, DarikNews и вестник „24 часа" ще потърсят и градовете, които най-точно се вписват в определенията „Най-добър бизнес град", „Най-зелен град", „Най-красив град", както и „Парти град".  А ето и какво са целите на кампанията:

Константин Вълков: „Всички, от гражданина на улицата до кмета на града, да се опитат да направят в следващите 12 месеца техния град по-добър за живеене".

Кой обаче е успял да се справи с тази задача през изминалите 12 месеца, ще стане ясно след 23 октомври когато приключва кампанията.