40 000 лв. става размерът на гарантирания влог
40 000 лв. става размерът на гарантирания влог / netinfo

Увеличаване на гарантирания размер на влоговете в банките от 25 000 на 40 000 лева от 31 декември 2006 г., предвиждат приетите днес на първо и второ четене от Народното събрание промени в закона за гарантиране на влоговете в банките.

В мотивите към измененията, внесени от правителството, се отбелязва, че повишението е в изпълнение на поет ангажимент към ЕС и е в съответствие с графика за поетапно увеличаване гарантирания размер на влоговете в банките, който до 31 декември 2006 г. трябва да достигне 20 000 евро.

Анализът на равнището и разпределението на влоговете в България сочи, че процентът на покритие при ниво на гаранцията 25 000 лева е 54,29 на сто от общия размер на гарантираните влогове, а при ниво на гаранцията 40 000 лева този процент ще нарастне до 55,59 на сто, посочва вносителят. Според него предлаганото изменение не би довело до намаляване възможностите на Фонда за гарантиране на влоговете в банките да защитава гарантираните влогове.

С промените депутатите записаха, че Законът за гарантиране на влоговете в банките ще се прилага и за клоновете на банка със седалище в трета държава, която е получила лиценз от БНБ да осъществява дейност в България, когато в държавата по седалището на банката няма действаща система за гарантиране на влоговете или такава система съществува, но тя не обхваща клоновете на банката в чужбина. Това ще се прилага и тогава, когато размерът или обхватът на гаранцията, осигурявана от съществуващата в държавата по седалището на банката система за гарантиране на влоговете, е по-малък от размера или обхвата на защитата на влоговете, предвидена в България, като в този случай гаранцията, осигурявана от фонда, е за разликата, надвишаваща гаранцията, осигурявана от системата за гарантиране на влоговете по седалището на банката.

Заместник-министърът на финансите Георги Кадиев каза, че няма никаква опасност от обезценяване на лева. Той отбеляза, че в последното тримесечие се забелязва рязко увеличение на износа и сега процентът на ръст на износа е само с един процент по-малък процента на ръст на вноса. Мислим, че в следващите месеци износът ще тръгне нагоре и отрицателните тенденция на нарастване на дефицита по текущата сметка ще бъде обърнат, допълни Кадиев.