3,5% от децата у нас страдат от високо кръвно
3,5% от децата у нас страдат от високо кръвно / снимка: MorgueFile.com
3,5% от децата у нас страдат от високо кръвно
64047
3,5% от децата у нас страдат от високо кръвно
  • 3,5% от децата у нас страдат от високо кръвно

България отбелязва Световния ден на хипертонията. За осма поредна година в страната ни ще се проведе Национална кампания, целта на която е да се повиши информираността на обществото за причините за появата на високото кръвно, което засяга все повече млади хора, а вече и деца. По данни на Българската лига по хипертония 30 на сто от българите и 3,5% от децата у нас страдат от високо кръвно, а всеки трети от тях не се лекува.

Тази година кампанията се провежда под мотото: „Нормално кръвно налягане - нормален сърдечен ритъм" и е с акцент върху предсърдното мъждене, което представлява неритмичен пулс, съчетан с неприятно усещане. Това е най-честото и най-рисково ритъмно нарушение, причинено вследствие на високото кръвно, пояснява председателят на Българската лига по хипертония проф. Светла Торбова: „По наши проучвания в България около 4% е честотата на предсърдното мъждене, диагностицирано при 70-годишните, а при високо рискови пациенти с хипертония с предсърдно мъждене са 19,4%".

Специалистите са категорични, че при пациентите с предсърдно мъждене има до пет пъти по-голям риск от инсулти и два пъти по-висок риск от смъртност.

„Това, което ще се направи на 17-18 май, това е разкриване на 10 пункта в страната. В София ще бъдат разкрити четири, на които пунктове ще се измерва артериалното налягане, но с нова техника, която дава възможност освен да се измери кръвното налягане, да се регистрират и налични нарушения в ритъма - аритмии, които за много хора не са известни", добави д-р Торбова.

В столицата днес пункт ще бъде разположен пред Народния театър на мястото на Мавзолея, а утре гражданите ще могат да се изследват и информират и в Южния парк от страната на бул. „Гоце Делчев," в парка „Заимов", както и в градинката срещу Халите.