3000 нови полицаи излизат на пътя
3000 нови полицаи излизат на пътя / снимка: DarikNews
3000 нови полицаи излизат на пътя
20494
3000 нови полицаи излизат на пътя
  • 3000 нови полицаи излизат на пътя

Около 3000 служители на МВР се очаква да получат разрешение да пишат актове за нарушения по пътищата. Това прогнозира Милчо Енев, директор на „Охранителна полиция", в предаването на Дарик „Кой говори". Тази допълнителна мобилизация и реорганизация се прави, за да се засили контролът по пътищата и за да се облекчи по възможност натовареният трафик през летния сезон.

Енев уточни, че фишове ще могат да пишат абсолютно всички служители от „Охранителна полиция". Всички те ще преминат през допълнително обучение, ще бъдат изпитани с тестове, ако издържат, ще им бъде поставен за решаване на конкретен казус и едва след успешното му преминаване, те ще получат разрешение да упражняват контрол по пътищата, каза още Милчо Енев и добави:

Служителите, които ще бъдат включени в заповедите и които ще съставят актове за административни нарушения по линия на Закона за движение по пътищата, ще бъдат със светлоотразителни жилетки, с бадж „Пътен контрол". Това ще бъдат хората, които ще бъдат насочени на възлови кръстовища и тяхната задача ще бъде както да санкционират нарушенията по Закона за движението по пътищата, така и да помагат за облекчаване на движението. Знаем, че през летните месеци голяма част от пътищата са много натоварени и намесата на служителите от „Пътен контрол" е наложителна, за да се облекчи това движение. Всички останали униформени полицаи, които могат да пишат и ще пишат фишове, те ще бъдат в маршрутите си, които обслужват. И тяхната задача е не да спират - и тук се обръщам към гражданите, виждайки служител, който няма светлоотразителна жилетка и който не е маркиран по този начин с бадж, той няма право да застава на място и да спира автомобили. Те ще могат да санкционират явни нарушения, които стават. Например, минава кола на червен светофар в рамките на маршрута, става това пред очите на полицая, и той вместо да чака някой друг да се намеси, трябва да вземе отношение и да санкционира този нарушител.