3 дни арест за братя, вилнели на гробище на Задушница
3 дни арест за братя, вилнели на гробище на Задушница / sxc.hu

С по три дни арест наказа Районният съд в Пазарджик двама братя, вилнели из гробищата на септемврийското село Бошуля на Задушница.

На 5 март Сашо и Васко Якови чакали в гробищния парк в очакване да оберат каквото е оставено от близките на починалите, идващи да почетат паметта им. Баща им ги чакал отвън с каруцата.

Двамата пречели на хората да прелеят и да изпълнят обичайните ритуали, и минавали направо по гробовете. Две от помолили младите мъже да ги оставят намира, а след като си тръгнат, да вземат каквото искат.

Те обаче не само не се съобразили, но Васко се развикал и ритнал оградата на един гроб. После започнал да псува и служител на МВР, също дошъл на гроба на негов близък.

Другият брат тръгнал с брадва срещу служителя на МВР и заплашил, че ще го заколи. Полицаят веднага звъннал на колегите си, които задържали двамата вандали и им съставили акт за дребно хулиганство.

При определяне на наказанието съдията отчете като смекчаващо вината обстоятелство направеното самопризнание и изразеното съжаление от нарушителите, но и отегчаващото - негативните им характеристични данни. И прецени, че в техния случай налагането на глоба не би постигнало целите на наказанието.