Три са вече блокираните кръстовища в София, остава и протестът край Стара Загора
За 25-та поредна вечер недоволни се събират за протест в Триъгълника на властта. Напрежение няма, предава NOVA.

И кръстовището на Софийския университет осъмна блокирано от палатки (СНИМКИ)

По-късно се очаква да тръгнат на традиционното си шествие до „Орлов мост”. А след съботния протест блокираните ключови кръстовища в София станаха три. Четвъртата точка на протестите е край Стара Загора. Опит за блокада имаше днес и на Е-79 край Благоевград.

БГНЕС

Почти денонощие продължава спорът между протестиращи и полиция кой има право да решава може ли бусът на „Системата ни убива” да стигне до „Орлов мост”. След като снощи возилото беше спряно на кръстовището на Софийския университет, то така и не потегли оттам.

Георги Димитров

Георги Димитров

А протестиращите поискаха уволнение на служителя на МВР, взел решението бусът да не продължи.

Георги Димитров

„Не можахме да разберем защо бусът е задържан по този начин. Майките терористи ли са? Какви са? Не му искаме оставката лично на него. Искаме да го уволнят”, заяви Тихомир Василев.

Георги Димитров

Георги Димитров

„Кое е правилно, че хората седят в буса и пречат на другите? Или кое?”, попита зам.-директорът на „Охранителна полиция” към СДВР Тони Тодоров. В подкрепа на майките, цяла нощ с тях остана и бившият омбудсман Мая Манолова.

Георги Димитров

Георги Димитров

„С нищо не са преминали границите майките от „Системата ни убива”. Това беше един мирен протест. Ако трябва да говорим за минати граници, то със сигурност отдавна ги премина самият премиер”, заяви Мая Манолова.

БГНЕС

А всичко започна след 22:00 часа снощи, когато бусът с надпис „Системата ни убива” не беше допуснат да стигне до „Орлов мост”. Според пътуващите в него след автошествието до къщата на премиера в Банкя, искали да подкрепят и палатковия лагер в центъра на столицата.

Георги Димитров

„Тук на края на тази улица имаше кордон полицаи, те ни видяха, пуснаха ни, даже ни махнаха как да минем. И ни заклещиха изведнъж. Отпред пред буса застанаха полицаи и така, повече от три часа, ние сме в това положение - 5 майки с 2 деца”, заяви Вера Иванова.

СДВР: Ако бяхме пуснали буса на „Системата ни убива“, трябваше да пуснем всички коли

От полицията обаче имат друга версия защо возилото е спряно още на кръстовището на Софийския университет. „Позицията е принципна - ние няма да допуснем превозни средства към „Орлов мост”.”, заяви комисар Тодоров.

Георги Димитров

Георги Димитров

Протестиращите използваха момента с отцепеното движение по булевард „Васил Левски” и разпънаха третия палатков лагер в центъра на София. На този етап няма данни за задържани лица след конфликта.

БГНЕС

Сачева: Това не е протест на майки на деца с увреждания, а тежки политически провокации А на извънреден брифинг днес социалният министър Деница Сачева нарече действията на „Системата ни убива" политическа провокация. Същото заявиха и представители на хора с увреждания, които твърдят, че протестите на гражданската инициатива не са в подкрепа на децата.

Георги Димитров

Същевременно напрегнати преговори имаше между протестиращи и власти в Стара Загора. Вече второ денонощие остава блокадата на изхода на града към магистрала „Тракия” и Хасково. Протестиращите продължават да настояват полицията да ги пусне да преминат с колите си към магистралата.

БГНЕС

Към протестиращите се присъединяват, хора и от други градове, сред тях има и много деца. Полиция е направила множество пунктове, през които се регулира движението в региона, а протестиращите, заявяват, че няма да отстъпят от протестните си намерения.

24-ти ден на протеста: Остават затворени ключови кръстовища в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

Група протестиращи опитаха да блокират движението по път Е-79 в района на Благоевград. Стигна се до намеса на полицията. Към момента положението е спокойно. 

БГНЕС

Същевременно беше освободен от ареста Петър Кърджилов, който беше задържан след инцидент край палатковия лагер на „Орлов мост” в петък. Тогава пиарът на осъдения бивш кмет на район „Младост”

Десислава Иванчева влезе в пререкание с възрастна жена. След остра размяна на реплики Кърджилов опита да залее жената с течност, а тя го удари с бастуна си. Петър Кърджилов е с повдигнато обвинение за хулиганство и беше задържан за 72 часа. Софийският районен съд прецени, че може да излезе на свобода.

Георги Димитров

Докато на Орлов мост блокадата на движението продължава, другата група протестиращи пред президентството слушаха импровизиран концерт на живо в изпълнение на авторката на "Гълъбо" Вида Пиронкова, която пя и изсвири на пиано и други свои песни.

Протестните действия в София приключиха без сериозни нарушения на обществения ред,
съобщиха от полицията. Няма задържани. Блокирани заради разположени палатки и към момента остават кръстовищата на Орлов мост, при Софийския университет и на бул. „Цар Освободител“ с бул. „Дондуков“.

След 21:00 часа започна традиционното шествие по централни столични артерии. За кратко бе възпрепятствано движението в различни участъци по маршрута на придвижване на отделни групи протестиращи. 

Полицията отново призовава участниците в протестните действия да спазват обществения ред и да не се поддават на провокации.
nova.bg