25 щъркела умряха от токови удари
25 щъркела умряха от токови удари / netinfo

25 мъртви щъркела откриха експерти от РИОСВ-Варна на територията на община Каварна. 22 от птиците са намерени в землището на с. Селце, а други 3 в землището на с. Могилище.

Труповете на птиците са намерени под далекопроводи с високо напрежение. По телата на щъркелите имало ясни следи от изгаряния, вследствие на претърпян токов удар.

От началото на месец август започна есенната миграция на птиците и сигналите за щъркели в безпомощно състояние зачестиха, съобщават от РИОСВ.

От началото на седмицата на “зелен телефон” в инспекцията са постъпили 3 сигнала за бедстващи щъркели. Птиците са настанени в Зоокът-Варна, където ще останат за отглеждане докато състоянието им позволи да бъдат върнати в природата.

Щъркелите попадат в Приложението на Закона за биологичното разнообразие, като защитен вид на територията на цялата страна, припомнят експертите.

Лицата, намерили щъркели в безпомощно състояние или мъртви, са длъжни да информират регионалните органи на МОСВ или Националното управление на горите в срок до 3 дни.

Други новини от Варна