20 селища в Габровско все още са без ток
20 селища в Габровско все още са без ток / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Трето денонощие около 20 населени места в Габровска община, включително връх Шипка и Узана, са без електрозахранване. Голяма част от тези места са и без водоподаване.

В момента работят 12 екипа на Е.ОН, наети са и 40 души - външни сили за съдействие. Предвид пресечения терен по високите части се налага екипите да вървят пеша стотици метри, а техниката се пренася на ръце. Особено сериозен е проблемът с електропреносната мрежа ниско напрежение, тъй като има много прекъснати проводници между къщите в селата, както и в частни дворове. Все още не е ясен броят на потребителите без електрозахранване по селата и в градската част, коментират от общината.

Проходът Шипка и пътят към Узана са проходими, като по високите части движението е при зимни условия. Шест учебни заведения в Габрово са в дървена ваканция, след като бяха измерени ниски температури в класните стаи.

Продължава ликвидирането на последиците от бурния вятър и валежите в предишните дни, съобщиха от МВР. Пожарната работи главно за отводняване на къщи и сгради в областите Бургас, Варна и Добрич. От великотърновското село Горни Гърневци, снощи са изведени четирима души, които са били блокирани от преспите.

Късно снощи Служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ПБЗН) са успели да достигнат с високопроходима техника до хижите в местността Карандила над Сливен, където имаше блокирани 15 души и днес вече няма данни за бедстващи хора в засегнатите от бурята области.

Днес времето ще бъде слънчево и почти тихо. Около и следобед ще се стопли, като максималните температури ще са между 16 и 21 градуса, в София - около 19. По Черноморието ще бъде слънчево, а вятърът съвсем слаб. Слънчево ще бъде и в планините, а вятърът по билните части до умерен от запад.

Новини от Габрово