20 граждански наблюдатели влизат в арестите в Пловдив
20 граждански наблюдатели влизат в арестите в Пловдив / netinfo

20 граждански наблюдатели ще влязат на проверки в арестите на шестте полицейски управления в Пловдив в резултат на стартиращия утре мащабен доброволчески проект „Гражданско наблюдения в полицията”. Той се реализира от полицията съвместно с фондация „Отворено общество” и започва освен в Пловдив и София и в градовете Варна, Бургас и Плевен.

Доброволците са избрани с конкурс и са специално обучени как трябва да се прилага Закона за МВР и инструкцията за задържане на лица за 24 часа. Те могат да влизат по всяко време без предупреждение и да разговарят със задържаните лица, но нямат право да ги записват и да ги снимат.

Наблюдателите 2-3 пъти месечно ще събират данни за условията в местата за задържане, за достъпа на задържаните лица до правна и медицинска помощ и за нарушения на техните права. Резултатите от проверките ще се изпращат в месечни доклади до специално създадената Регионална консултативна комисия в Пловдив, а всеки три месеца ще се прави аналитичен доклад. Работата по проекта ще приключи в края на януари 2008 година.

Пакети с храна получава всеки задържан за 24 часа в София, а битовите условия в арестантските клетки на деветте РПУ-та са значително подобрени, сочат първите положителни резултати от експерименталното прилагане на Гражданското наблюдение в столицата, проведено миналата година. Това съобщи Мирослава Чантова от фондация „Дива”, която съвместно с полицията реализира проекта в Пловдив.

Други новини от Пловдив