/ IStock
В две социални институции за хора с умствени увреждания във великотърновското село Церова Кория с положителен резултат за COVID-19 са 18 души, от които шестима - персонал, и 12 потребители, съобщиха от РЗИ.

На 22 октомври е регистриран лабораторно потвърден случай на COVID-19 при потребител на Преходното жилище за възрастни хора с умствена изостаналост "Надежда" в Церова кория", който е хоспитализиран във Великотърновската болница.

Oгнище на COVID-19 в две социални жилища във Великотърновско

Проведено е епидемиологично проучване в Преходното жилище и в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост, които са разположени в обща сграда.

След оценка на риска на общо 57 потребители и 30 души персонал, взети са проби от близките 22 контактни лица за доказване на COVID-19 чрез PCR тест, от които с положителни резултати са 18 души.

С цел превенция и ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция, до управителите на двете институции е издадено предписание за извършване на почистване и четирикратна дезинфекция на всички повърхности и помещения в сградата; изолиране на потребителите с положителни резултати за COVID-19 на отделен етаж и определяне на хора от персонала, които да се грижат само за тях, както и други противоепидемични мерки.

В област Велико Търново към настоящия момент са диагностицирани с COVID-19 общо 584 души.
БТА