1500 жени у нас вероятно имат от опасните силиконови импланти
1500 жени у нас вероятно имат от опасните силиконови импланти / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
1500 жени у нас вероятно имат от опасните силиконови импланти
48575
1500 жени у нас вероятно имат от опасните силиконови импланти
  • 1500 жени у нас вероятно имат от опасните силиконови импланти

Няма място за тревога у нас заради опасните френски силиконови импланти, обяви националният консултант по пластична хирургия доц. Димитър Евстатиев. Той съветва всички жени, които са си правили пластични операции за увеличаване на бюста през последните години, да проверят паспортите на протезите или ако са ги изгубили, да се обърнат към пластичния си хирург за това.

Доц. Евстатиев уточни, че в България са внесени 3000 от опасните импланти, но няма официална информация колко от тях са поставени, но въпреки това се предполага, че става въпрос за около 1500 жени.

Премахването на опасните импланти не е задължително, но е препоръчително пациентите да си правят медицински прегледи с ехограф на всеки 6 месеца. Ако се докаже, че има случай на спукана протеза, трябва да се премахне и другата. "Няма място за паника", успокои доц. Евстатиев.

Доц. Димитър Евстатиев обяви, че премахването на силикона в гърдите струва около 1000 лева и припомни, че тази манипулация не се поема от Здравната каса.

На 27 януари Асоциацията по пластична, реконструктивна и естетична хирургия ще проведе общо събрание, на което ще се реши дали ще бъде приет вариант пластични хирурзи да премахват безплатно опасните импланти, като пациентите ще заплащат само консумативите за операцията.  

Съоснователят на асоциацията д-р Страхил Ефремов заяви пред Дарик, че приоритет за медиците ще бъдат жените с импланти, поставени след операции, при които е отстранена гърдата, като например при раковите заболявания. Д-р Ефремов обеща, че ще се опита да се свърже с производителя на опасните импланти, за да се информира за това на кой са били продадени те и на кои пациенти са били поставени, което ще улесни връзката с тях.

Към момента няма потвърден случай за проблем при жени, увеличили бюста си с продукти на фалиралата френска компания, за която беше доказано, че е поставяла в имплантите технически, а не медицински силикон.

1500 жени у нас вероятно имат от опасните силиконови импланти
netinfo