/ netinfo
Докладът за избягалите затворници показва, че има нарушаване на правилата
Разследващата комисия е установила серия от грешки от страна на надзирателите при бягството на двама затворници от Централния софийски затвор. На 3 април Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха след като заплашиха надзирателите с оръжие. Това стана ясно от проверката по случая, резултатите от която бяха оповестени по-рано днес. Дали ще се стигне до уволнения заради дръзкото бягство на двамата рецидивисти обаче ще се разбере до два месеца.
 
3 април: Двама затворници избягаха от Софийския затвор след въоръжено нападение (СНИМКИ)

"Бягството на двамата особено опасни затворници от Централния софийски затвор е тежък инцидент", коментира пред БНТ министърът на правосъдието Цецка Цачева. "Констатациите на комисията, назначена за проверка на затвора, са тежки. Липса на мобилност, нарушаване на правилата. Има заключение, че 5 минути след бягането им се организира преследването им", допълни тя.
 
Какво показват резултатите от проверката за бягството от софийския затвор?

В хода на дисциплинарните производства кръгът на наказаните служители на Софийския затвор може да бъде разширен, увери още Цачева. Със средствата, които са отпуснати за системата на затворите, няма как за кратък период от време да се скъси хроническият недостиг, който съществува в последните 30 години, допълни тя.
 
Няма и помен от опасните бегълци от затвора (ВИДЕО)

Според министъра проблемът не е само в липсата на пари. "Не бих казала, че системата е гнила, защото в нея работят хора, които обичат професията си и дават всичко от себе си. Бях впечатлена от един началник на затвор, който казва, че е удовлетворен, когато от затвора излезе изтърпял наказанието си човек, който се връща в обществото по-добър, отколкото е влязъл", коментира тя.
 

Радослав Колев и Владимир Пелов
МВР, пресцентър


ВИЖТЕ КАДРИ СЪС ЗАТВОРНИЦИТЕ ПРЕДИ ДА ИЗБЯГАТ

Цецка Цачева изрази готовност да поеме политическата отговорност по случая с избягалите затворници, ако такава бъде поискана. "В тази ситуация за мен е по-важно да се създаде организация за преодоляване на тези проблеми", поясни тя.
 
Законови промени в последните години улеснили бягствата от затворите?

Правосъдният министър призна, че желаещите да работят в системата наистина не са много. Увеличаването на заплатите само не решава проблемите заради недостига на персонала. Техническата обезпеченост също не е в добро състояние според Цачева. Тя подчерта, че ролята на социалните работници, които да работят със затворниците, също е важна.

След дръзкото бягство на двамата рецидивисти беше разпространено видео от охранителните камери на затвора. На кадрите се вижда как Владимир Пелов и Радослав Колев бягат от стаята, в която се затворниците получават пратки отвън. Те нападат служител, който проверява техниката, както и още един човек. След като се озовават на двора, заплашват надзирателя с нож и пистолет и бягат през парадния вход.
 

Междувременно Управителният съвет на Синдиката на служителите в затворите изрази тревога и възмущение по отношение на случващото се в местата за лишаване, в частност Софийски затвор, във връзка с извършеното бягство на двамата лишени от свобода. Инкриминираното деяние е чутовно с най-висока степен на обществена опасност, съставляващо престъпление против правосъдието на България, изтъкват от синдиката.
 
От там настояват да получат доклада от проверката, правилника за вътрешния ред на лишените от свобода в затвора в София и инструкциите на постовете, които са преминали и нападнали бегълците - лишени от свобода.