/ Sofia Photo Agency, архив
Промените затрупали с бумащина надзирателите
Законови промени в последните години улеснили бягствата от затворите?
96911
Законови промени в последните години улеснили бягствата от затворите?
  • Законови промени в последните години улеснили бягствата от затворите?
Законови промени, приети от кабинета „Борисов 2”, улеснили допълнително бягствата от затворите. Това стана ясно след днешната среща между правосъдното министерство и директорите на затворите у нас, свикана след като двама затворници с присъди за убийство избягаха през централния вход на Софийския затвор.

Владимир Пелов и Радослав Колев продължават да са в неизвестност от седмица.
 
Няма и помен от опасните бегълци от затвора (ВИДЕО)

Промените в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража бяха приети през есента на 2016 г. Една от целите им бе да се дадат повече права на затворниците, които вече да могат да пускат молби до съда и да получават компенсации в случай, че правата им са нарушени.

Според директора на Старозагорския затвор Иван Карушков заради изискването обаче т.нар. открити общежития се препълнили. Освен това почти всички затворници там работят някъде на трудов договор и могат съвсем лесно да избягат.
 
ВИЖТЕ КАДРИ СЪС ЗАТВОРНИЦИТЕ ПРЕДИ ДА ИЗБЯГАТ

Карушков допълни, че същите промени са затрупали с бумащина надзирателите, които и в момента имат недостиг от близо 250 кадри.

"Бяха приети без оценка на въздействието и без участието и мнението на нито един служител, който работи на терен. Това е обидно за нас и си пролича в текстовете, които се оказа, че не са професионално издържани в голяма степен. С промените в закона нарасна прекалено много бюрокрацията и се отне възможността за професионално отношение на експертния и ръководния персонал към съществените проблеми на лишените от свобода", обясни той. "Прекалено много се увеличиха писмените задължения на служителите да отговорят по претенции на лишените от свобода", поясни той.
 
Първи оставки след бягството от затвора

Друга промяна целеше покриването на европейския стандарт, според който всеки затворник трябва да има право на 4 кв.м площ в спалното помещение:
 
Междувременно днес надзиратели от цялата страна излязоха в подкрепа на колегите си от Софийския затвор. По думите им надзирателите, които били на смяна по време на бягството, са реагирали адекватно. Според Ивайло Григоров от Синдиката на надзирателите в затворите все по-често се вкарват оръжия, наркотици и телефони чрез ползване на дронове.

Към момента непопълнените щатове на надзиратели в страната са близо 250. През 2015 г. 20% от щатовете бяха съкратени след реформа на тогавашния кабинет. Днес обаче от Правосъдното министерство обявиха, че ще се търсят пари и за разкриване на нови 700 щата.