/ МВР, пресцентър
Проверката на Министерството на правосъдието за бягството от софийския затвор на двама рецидивисти - Владимир Пелов Стефанов и Радослав Колев, в началото на април не е установила как избягалият от затвора Владимир Пелов е получил пистолет. Резултатите от проверката бяха представени днес. Не е ясно дали сред работещите в затвора има някой, който му е съдействал. Резултатите от инспекцията след двойоното бягство набелязват само, че има слабости в действията на надзирателите, които са били на работа в деня на инцидента. Освен това обискът на личните вещи, а и на самите затворници не е направен достатъчно обстойно, показват резултатите от проверката, изнесени днес и цитирани от БТА.
 
3 април: Двама затворници избягаха от Софийския затвор след въоръжено нападение (СНИМКИ)

Ресорният заместник-министър Николай Проданов заяви, че затворниците за набелязали "тесните" места в системата. Нови оставки и уволнени за случая няма да има. Има обаче предложение за дисциплинарно производство срещу 14 служители, от които двама са заместник-началници в затвора. Те няма да излизат в отпуск, защото затворът щял да се "оголи", посочи Проданов.
 
Проверката е показала още, че някои от надзирателите са се изплашили след като срещу тях е било насочено оръжие. Един от тях се е опитал да задържи Пелов и Радослав Колев, но не успял.
 
Докладът отправя 12 препоръки за рязко повишаване на сигурността на затвора в София. Част от тях обхващат стаята за предаване на багаж. Трябва да бъде преоборудван и един от постовете на надзирателите.

 
Вече десет дни полицията дири двама рецидивисти, които отпрашиха от софийския затвор, след като заплашиха с оръжие надзиратели. Владимир Пелов и Радослав Колев бяха обявени за издирване още на 3 април и полицията призова за съдействие гражданите и получи стотици сигнали, оказали се неоснователни и двамата все още не са открити. Потелицията призовава хората, които имат информация за тях, да подават сигнали в полицията. Органите на реда предупредиха да не се търси физически контакт с рецидивистите.
 
ВИЖТЕ КАДРИ СЪС ЗАТВОРНИЦИТЕ ПРЕДИ ДА ИЗБЯГАТ

Миналата седмица правосъдният министър Цецка Цачева каза в парламента, че случилото се е резултат от човешки грешки и "неодокомплектоване на системите за сигурност". "Има заповед, която определя кои са разрешените за внасяне вещи в местата за лишаване от свобода. Контрол се осъществява ежедневно от дежурните, които са на смяна и проверяват тези вещи. Самият факт обаче, че се осъществява въоръжено бягство - единият е бил с нож, а другият с пистолет, означава, че тези вещи са внесени в Софийския затвор", коментира Цачева.
 
Законови промени в последните години улеснили бягствата от затворите?

Междувременно бягството от затвора доведе до две оставки - на шефовете на софийския затвор и на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в правосъдното министерство.
 
Правосъдното министерство ще търси пари, за да се справи с проблемите в затворите

Тази седмица надзиратели излязоха на протест в
подкрепа на дежурните на смяна в затвора в София по време на бягството. Според тях трябват още служители и още техника за подобряване на охраната в местата за лишаване от свобода. След среща на началниците на затвори с ресорния министър Цецка Цачева стана ясно, че правосъдното министерство ще настоява пред правителството за средства, за да се справи с проблемите в местата за лишаване от свобода. Средства ще бъдат искани за увеличение на щатната численост на работещите в пенитенциарната система, както и за надзорно-охранителни системи и инструменти.
БТА