14-годишна роди сиамски близнаци в Сливен
14-годишна роди сиамски близнаци в Сливен / Sofia Photo Agency, архив

14-годишна роди сиамски близнаци в Сливен.

По случая е свикан спешен медицински консилиум в УМБАЛ „Св. Георги", който ще прецени как да бъде спасен животът на бебетата. Новородените имат отделни вътрешни органи, но са с общ таз.

Сиамските близнаци са родени на 22 август, съобщи за Дарик началникът на неонатологичното отделение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен - д-р Таня Праматарова.

14-годишна родилка скочи от 4-ия етаж на болница, но оцеля и роди здраво дете

Случаят е много сложен от медицинска гледна точка и най-добрите специалисти се опитват да го разрешат, съобщиха за Дарик от университетската лечебница.

Това е първо раждане за майката. Бременността е протекла тежко, с високо кръвно налягане.

„Тази патология е много често срещана, когато бременността е в такава ранна възраст", коментира д-р Праматарова.

Девойката е родила преждевременно. Едното бебе е доста недоразвито, за сметка на другото, което е с налични видими малформации и аномалии.

При едно от бебетата липсва и мозъчна дейност. Най-вероятно лекарите ще се опитат да спасят живота на другото чрез уникална операция по разделянето им.

Д-р Праматарова заяви, че „нещата са предопределени от факта, че има близко родство между майката и бащата на близнаците. Те са втори братовчеди".

"Раждането беше една изключително неприятна и тревожна изненада за екипа", добави още Праматарова. Майката е стабилизирана и изписана.

Предполага се, че малолетната майка живее на семейни начала с бащата на децата.