137 млн. лв. няма да стигнат на Здравната каса да плати на болниците
137 млн. лв. няма да стигнат на Здравната каса да плати на болниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив
137 млн. лв. няма да стигнат на Здравната каса да плати на болниците
67241
137 млн. лв. няма да стигнат на Здравната каса да плати на болниците
  • 137 млн. лв. няма да стигнат на Здравната каса да плати на болниците

Ако от бюджета на Здравната каса се вземат 2%, които чрез частните осигурителни фондове се дават за болниците, извънболничната помощ няма да издържи. С тези думи директорът на касата д-р Румяна Тодорова коментира предложените по-рано днес от здравния министър промени в модела на финансиране в сектора, според които болниците ще подписват договорите си вече не с касата, а с частните осигурителни фондове.

Тодорова, която не бе запозната с идеята, обясни, че за да се реализира тя, първо трябва да се уточни по какъв начин застрахователите ще бъдат включени в Закона за здравното осигуряване. Според шефа на касата ако тази стъпка не се прецизира, преди да бъде приета, има риск цялата система да бъде съборена.

По-рано днес по време на заседание на Парламентарната здравна комисия стана ясно, че дефицитът на касата се увеличава, като средствата, които няма да достигнат на институцията да плати на болниците до края на годината, вече възлизат на 137 милиона лева.

90 милиона от 137-те, които се прогнозират като дефицит, са само за онколекарства, уточни д-р Тодорова. С оглед на очаквания недостиг Здравната каса ще бъде принудена да заплати на болниците само 65% от нужните им за последните месеци средства. Това, според шефа на институцията, не значи, че лечебните заведения ще връщат 1/3 от пациентите си.

Пред Здравната комисия д-р Тодорова обяви, че се надява да бъдат отключени и 108-е милиона лева, които Касата притежава по сметка в банка. Това обаче не решава проблема за лекарите, които се обявиха против това болниците да получават 65 на сто от полагащото им се.

Според председателя на лекарското съсловие д-р Цветан Райчинов само този факт и фактът, че ваксините от следващата година ще се финансират отново от касата, са достатъчни, за да не бъде подписан Национален рамков договор и за следващата година. Решението на ситуацията, според болшинството от депутатите, е в актуализация на бюджета на касата. Кога и как обаче това ще се случи, така и не стана ясно.

Според директора на касата въвеждането на втори стълб в здравното осигуряване не е лоша идея: „От една страна, ако застрахователите извършват договорената дейност, ние сме за. Само че тогава аз ще искам да знам кой ще накара застрахователите да сключат договор с болницата във Видин, примерно, ако те нямат застраховани там. След това, според мен, те трябва предварително да се окрупнят, защото ако те са с по 4000-5000 застраховани, както са в момента, нищо не могат да направят. Тогава рискът е много голям за цялата система, за касата - не, защото касата, както разбирам, ще плаща на втори етап, ако е платил застрахователят и касата ще плати. Това е добре, защото ще има двоен контрол".

Колкото повече играчи на пазара, толкова по-добре, убедена е Тодорова. Тя обаче заяви, че не е запозната с нито един от вариантите за промяна в модела на финансиране, които се разискват в Министерския съвет.