13 от експулсираните роми се върнаха в България
13 от експулсираните роми се върнаха в България / снимка: БГНЕС
13 от експулсираните роми се върнаха в България
32069
13 от експулсираните роми се върнаха в България
  • 13 от експулсираните роми се върнаха в България

13 български роми, напуснали доброволно Франция, се прибраха в България. Две семейства, общо 13 човека и 3 деца, от Варна и Търговище пристигнаха на летище София с полет от Париж.

Пред Дарик една от завърналите се от Франция българки - Севдалина Алексиева от Варна разказа, че не е обидена на френските власти. Тя е от три години във Франция. Работила е нелегално като чистачка в ресторант за дюнери в малък френски град. Сега се връща в родната си Варна, където живее в ромската махала. Разказва, че с роднините й сами са взели решение да се върнат, тъй като френската полиция им поставила условие или да се регистрират и да живеят на квартира, или да напуснат държавата.

"Хората искат да сме на квартири, да сме назначени по законен начин, дойдоха по културния начин, полицията дойде и каза, че не може да живеем нелегално, трябва да се приберем. Покрай мен имаше хора, които просеха", разказа още Севдалина.

Тъй като са си тръгнали доброволно, 13-те роми имат право да се върнат отново във Франция, стига обаче да живеят и работят легално. Дали отново ще напусне България Севдалина все още не знае. Иска да види как е у нас.

Общо 41 българи от ромски произход се завръщат доброволно след инициативата на френското правителство да екстрадира ромите от Румъния и България, които живеят и работят нелегално. Повечето български роми са от Източна България, от села около Варна и Търговище.