10 пъти по-малко от стандартите на НАТО са били летателните часове на затгиналите пилоти
10 пъти по-малко от стандартите на НАТО са били летателните часове на затгиналите пилоти / Искра Койчева, Дарик Пловдив
инцидент Крумово
97765
инцидент Крумово
  • инцидент Крумово

10 пъти по-малко от стандартите на НАТО са били летателните часове на двамата пилоти, които загинаха при снощния инцидент с вертолет Ми-17, а третият член на екипажа беше  хоспитализиран с различни наранявания във Военно-медицинска академия. Това стана ясно от думите на командира на военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков по време на брифинг в авиобаза Крумово, който призна, че военните ни пилоти не летят достатъчно.

По стандарт на НАТО всеки пилот трябва да има 180 летателни часа годишно. Загиналите при инцидента снощи двама пилоти имат по 17 и 18 часа нальот годишно, заяви командирът на ВВС.

Генерал-майор Стойков уточни, че отново според стандартите на НАТО 40 летателни часа могат да се извършват на тренажор. Той каза още, че поради липса на достатъчен ресурс някои от договореностите с НАТО не се изпълняват, като  изключение правят само въздушната охрана и спасително-аварийните работи.

Военен хеликоптер падна край авиобаза Крумово, двама загинаха
 

10 пъти по-малко от стандартите на НАТО са били летателните часове на затгиналите пилоти
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Загиналите двама пилоти са били достатъчно опитни, всички в колектива са им имали доверие, коментира на брифинга и командирът на авиобаза "Крумово" генерал Димитър Иванов.
 
Прегледи на летателните машини се правят ежеседмично, ежедневно и преди всеки полет, подчерта шефът на ВВС. По думите му не е имало никакви забележки преди полета от страна на инженерно-техническия и летателния състав, който проверява състоянието на хеликоптерите.

Оцелелият от разбилия се Ми-17 е транспортиран във ВМА
 
Загиналите пилоти са изпълнявали тренировка висене при терен от въздуха. В този ден въпросният фатален полет е бил първи за капитан Пламен Пантелеев, който почина, и трети за колегата му Стоян Неделчев, който също почина. Четвърти полет за деня е бил за оцелелия капитан Атанас Каменов.

Пилотите са изпълнявали и преди такъв тип тренировки, а метрологичните условия вчера са били достатъчно добри, посочи още генерал-майор Стойков.

На авиобаза Крумово пристигна и президентът Румен Радев, който преди това се срещна във ВМА София с оцелелия от разбилия се Ми-17 Алексей Каменов.