ЕК поднови дебата за общностния патент
ЕК поднови дебата за общностния патент / netinfo

Европейската комисия поднови дебата за общностния патент, който е блокиран от около 20 години заради различия между страните членки, предадоха АФП и АП. Комисията предложи създаване на нова система за уреждане на патентните спорове в Европа.

Последният опит за създаване на единен общностен патент, който да бъде валиден в целия ЕС, се провали през 2003 г. главно поради различията между страните членки за езика на патентите.

Тъй като ЕК смята общностния патент за изключително важен за стимулиране на иновациите в ЕС, реши да направи още един опит за напредък по въпроса, заяви Оливър Дрюз, който е говорител на европейския комисар за вътрешния пазар Чарли Макрийви.

В момента всеки патент, издаден от Европейското патентно бюро, в което членуват 27-те страни от ЕС плюс други европейски държави, представлява на практика серия национални патенти, подчинени на националното законодателство на всяка страна, в която патентът е валиден.

В случай на спор, притежателят на патента трябва да започне процедура пред съдебните власти на всяка засегната страна, което води до много високи разходи за малките и средни предприятия и индивидуалните изобретатели. Затова, изправени пред подобни трудности те често решават да се откажат от защитата на патентите си.

Според изчисления на ЕК разходите в случай на съдебни действия във връзка с патенти в четири държави могат да варират от 310 000 евро до 1,95 млн. евро на първа инстанция и от 320 000 евро до 1,4 млн. евро на втора инстанция.