Зърнопроизводителите подариха галоши на Найденов и Дянков
Зърнопроизводителите подариха галоши на Найденов и Дянков / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Трактори и протестиращи земеделци идват в София
47768
Трактори и протестиращи земеделци идват в София
Зърнопроизводителите подариха галоши на Найденов и Дянков
  • Трактори и протестиращи земеделци идват в София
  • Зърнопроизводителите подариха галоши на Найденов и Дянков

Около 1000 земеделци протестираха в София заради по-малкото пари за земеделие през следващата година. В ранните часове на деня 165 трактора влязоха в столицата и бяха паркирани в района около храм-паметника „Св. Александър Невски". Шествие на фермерите тръгна от площада пред храма, премина по бул. „Цар Освободител" и спря пред сградата на Министерския съвет. Те внесоха декларация с исканията си в Народното събрание.

„Исканията са такива, каквито са били винаги: ред, правила, устойчивост, предвидимост на този сектор", каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов покани на среща асоциации, които се включиха в протеста. Ръководителите на всички тях разговаряха с министъра, лисваше единствено представител на зърнорпоизводителите.

„В условията на емоциите ние не можем да водим някакъв задълбочен и конкретен диалог. Когато се прекратят тези протестни действия, набелязахме доста неща, по които да коментираме, доста техни предложения. Тъй като няма безгрешни хора, отчитам включително и като своя грешка и бера плодовете на това, което и аз самият като министър съм посял, беше фаворизирана Националната асоциация на зърнопроизводителите и диалогът с тях е бил най-интензивен и те са имали претенциите да представляват сектора, а това не е така, защото секторът не е само зърнопроизводство", коментира Найденов.

По време на протеста ръководителят на регионалната структура на асоциацията на зърнопроизводителите във Велико Търново Димитър Димитров подари от трибуната на протеста чифт жълти галоши на министъра на земеделието Мирослав Найденов и същите, но розови, за финансовия му колега Симеон Дянков. „Аз не се обиждам, че съм цървул", каза той и се обърна към финансовия министър: „Тези розовите (галоши) за господин Дянков. Това е моето „Бентли" господин Дянков, обувай ги и откъдето си дошъл, там заминавай", каза той.

Зърнопроизводителите подариха галоши на Найденов и Дянков
netinfo

Все още не е ясен отговорът на Дянков, но Мирослав Найденов съобщи, че приема подаръка на фермерите. „Приемам цървулите или галошите, каквото и да е и винаги мога да ги обуя", каза министърът, обяснявайки разликата между цървул и галош.

Зърнопроизводителите подариха галоши на Найденов и Дянков
netinfo
След като не се стигна до консенсус по исканията на земеделските стопани, протестът на фермерите продължава и във сряда. Тракторите ще останат през цялата нощ и в сряда на паркинга до храм-паметника „Св. Александър Невски".

Тракторите на протестиращи зърнопроизводители трябва да напуснат столицата след 21.00 часа утре. Това коментира кметът на София Йорданка Фандъкова, която откри 30-тото издание на Панаира на книгата.

По думите й е създадена нужната организация, която да гарантира, че машините няма да блокират движението в столицата. Фандъкова допълни, че ако протестиращи искат да останат с тракторите още няколко дни, ще се наложи ново разискване по темата. „При същите условия можем да коментираме", заяви столичният кмет, като посочи, че към протестиращите има изисквания за почистване и гаранция за нанесени щети, ако има такива.

„Трябва да гарантираме правата на гражданите, но софиянци също имат права", каза още Йорданка Фандъкова.

*  *  *  *

Зърнопроизводителите подариха галоши на Найденов и Дянков
netinfo

В понеделник вечерта тракторите влязоха в столицата. Походът на селскостопанските машини започна минути след 21:00 часа в понеделник. Тогава около 200 трактора тръгнаха от сборния си пункт край село Яна към София.

Около 22.00 часа всички те бяха спрени на входа на София откъм Ботевградско шосе, за да бъдат проверени документите на машините и водачите. Някои от водачите бяха подложени на проверка за алкохол с дрегер.

Малко след 22.30 часа първите машини потеглиха по предварително указания маршрут - те преминаваха по Ботевградско шосе, моста Чавдар, булевард "Дондуков", за да стигнат до храм-паметника "Свети Александър Невски". Общо 170 земеделски машини до 4 тона имат разрешение да влязат в столицата за протестните действия. По-тежките машини са на паркинг близо до София.

Зърнопроизводителите подариха галоши на Найденов и Дянков
netinfo